Льовочкін буде відповідальним за цензуру на "Інтері" - журналістська спільнота

Четвер, 14 лютого 2013, 10:41

Організація "Репортери без кордонів" стурбована тим, що глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін придбав 20% акцій Inter Media Group, яка володіє каналом Inter TV.

"Придбання Льовочкіним частки в Inter Media Group означає, що одним із власників найпопулярнішого телеканалу України є одна з найбільш високопоставлених фігур у владі, і це є очевидним конфліктом інтересів", - заявляють "Репортери без кордонів".

Міжнародна організація зазначає, що "телеканал "Інтер" доклав значних зусиль протягом останніх місяців, щоб побудувати більш незалежну редакційну політику, і ми будемо уважно стежити, чи продовжить телеканал її дотримуватись".

"Ми вважаємо, що голова президентської адміністрації буде нести відповідальність за будь-які радикальні зміни в у редакційній політиці телеканалу "Інтер", - заявляють "Репортери без кордонів".

Організація зазначає, що "Інтер" є одним із провідних телеканалів України, довгий час він розглядався як прихильник чинної влади, але його редакційна політика змінилася після останніх парламентських виборів – новини стали подавати більше різних нюансів, різні політичні сили почали отримувати справедливий розподіл ефіру.

Олівер Мані-Керл, асистент генсека Міжнародної федерації журналістів, базованої у Брюсселі, сказав DW, що продаж "Інтера" посилить "вплив олігархії на мас-медіа з подальшим поглибленням фаворитизму у поданні новин".

Для глядачів це означає, що відносна "відлига" останніх місяців на "Інтері" може завершитися вже незабаром.

"Гарантії нейтральності лунають повсякчас, але в реальності це зовсім не так", - вважає Мані-Керл.

"Навіть непотрібно бути глибоко втягнутим у щоденні процеси керування. Достатньо задати загальний тон і атмосферу, щоби журналісти самі швидко зорієнтувалися в тому, які теми не завдаватимуть їм проблем з працедавцем", - зазначає він.

Директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар зазначила DW: "Коли голова адміністрації президента заявлений як один з акціонерів каналу, він повинен розуміти, що у разі змін редакційної політики у бік погіршення якості, це відразу вказуватиме на наявність цензури і політичного замовлення".

"Вся аудиторія каналу зосереджена у вигідних для Партії регіонів містах сходу і півдня. В цьому сенсі вага "Інтера" для нинішньої влади ще більше зростає", - переконана вона.

Однак, за словами Сюмар, "ризики для Льовочкіна і Фірташа є дуже суттєвими, і це дає сподівання, що різкої зміни редакційної політики можна буде уникнути".

Директор ІМІ наголошує, що різкі зміни у форматі, поданні новин чи закриття політичних ток-шоу "пояснити в будь-який інший спосіб, ніж цензура, буде просто неможливим".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...