ЦВК не може провести вибори у 5 проблемних округах - Шаповал

Четвер, 14 лютого 2013, 13:41

Центральна виборча комісія не може провести вибори у п’яти проблемних округах, бо для цього немає законних підстав.

Про це заявив голова ЦВК Володимир Шаповал під час зустрічі з главою Представництва Європейського Союзу в Україні Яном Томбінські та дипломатами Посольства США в Україні, повідомляє прес-служба ЦВК.

Шаповал відзначив, що прийняття постанови Центрвиборчкому про повторні вибори у п’яти проблемних округах було спробою вийти із практично тупікової ситуації, яка склалася на той момент.

"Але я був майже переконаний, що вже в березні 2013 року ЦВК організовуватиме ці вибори. Проте для цього необхідно було створити для нас юридичний інструментарій, і з цією метою внести до діючого закону про вибори окремий спеціальний припис, або прийняти з такого приводу спеціальний закон", - сказав він.

Проте, відзначив Шаповал, таке рішення прийнято не було, "що унеможливлює проведення відповідних виборів".

Водночас Шаповал додав, що сьогодні фактично не існує рішення ВАСУ щодо визнання недостовірними результатів виборів в одномандатних округах №11 та 71, де перемогли Павло Балога та Олександр Домбровський, яких у лютому суд позбавив мандатів.

"Натомість, є лише кілька фрагментів відповідного документу, автори якого, як на мене, проявили неабияку професійну сміливість. Аналіз цих фрагментів не дозволяє зрозуміти, що повинна робити Центральна виборча комісія. Але, зрозуміло, що ЦВК уповноважена діяти лише на підставі закону", - сказав він.

"Крім того, мені важко уявити, що ЦВК може ігнорувати приписи Конституції, зокрема, її статті 81, де визначено перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата. Перелік таких підстав в Конституції закритий, а сама Конституція не передбачає можливості їх доповнення за будь-яким судовим рішенням", - сказав Шаповал.

Він висловив сподівання, що ситуація певною мірою проясниться, коли ЦВК матиме змогу ознайомитися з мотивувальною частиною рішення суду.

Українська правда  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування