Янукович під час держвізитів лобіює інтереси "регіональних" бізнесменів

Четвер, 14 лютого 2013, 14:08

Останні офіційні візити Віктора Януковича за кордон супроводжуються лобіюванням бізнесу українських бізнесменів з Партії регіонів.

Про це пише "Тиждень.ua".

Зокрема, у листопаді минулого року Янукович під час візиту в Об'єднані Арабські Емірати заявив, що Україна може побудувати для країни сонячні та вітроелектростанції. Зокрема, він зазначив, що "у нас є тут велика перспектива".

Цю ж тему Янукович розвивав і в Індії. Під час українсько-індійського бізнес-форуму в місті Бангалор у грудні 2012 року він запевняв, що Україна готова брати участь в будівництві сонячних електростанцій і вітряних електростанцій і братиме участь у тендері на поставку обладнання для цих об'єктів.

Крім того, Янукович зазначив, що Україна пропонує спільні проекти з виробництва газотурбінних електростанцій на базі найбільшого в СНД виробника авіадвигунів і газотурбінних установок компанії "Мотор Січ" (Запоріжжя), основним акціонером якої є чинний народний депутат від Партії регіонів В'ячеслав Богуслаєв.

За словами Януковича, українські компанії мають всі можливості забезпечити необхідним обладнанням індійські електростанції.

Варто зауважити, що головним виробником сонячної енергії в Україні та, зокрема, в Криму, є компанія Activ Solar, контрольована, за даними ЗМІ, Андрієм Клюєвим.

Керівником Activ Solar є зять Сергія Клюєва – Каве Ертефай, а засновником виступає траст із Ліхтенштейну P & A Corporate Trust. Згідно з даними британського реєстру, цей же P & A Corporate Trust є власником англійської фірми Blythe (Europe) Ltd, яка значиться власником 35% київської компанії "Танталіт" – номінального власника резиденції Януковича "Межигір'я".

Що стосується вітроенергетики, то до неї інтерес проявляє ДТЕК Ріната Ахметова. Зокрема, на початку жовтня в Запорізькій області енергетична компанія бізнесмена запустила одну з найбільших в Україні вітряних електростанцій.

А в лютому цього року під час візиту до Туркменістану Янукович брав участь у заходах з відкриття та започаткування будівництва інфраструктурних об’єктів на території Туркменістану із залученням українських підприємств.

Зокрема, він був присутнім під час відкриття нового автомобільного мосту через річку Амудар’ю, який побудувала українська компанія "Альтком".

Напередодні візиту президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов підписав низку постанов, згідно з якими українська компанія "Шляхове будівництво "Альтком" проектуватиме і будуватиме низку об'єктів транспортно-комунікаційної інфраструктури в країні.

Зокрема, за майбутні два роки компанія зведе в найбільшому місті країни – Туркменабат новий міжнародний аеропорт, розрахований на обслуговування 500 пасажирів на годину, а також залізничний і автомобільний мости через річку Амудар'я між містами Туркменабат і Фарап.

За даними "Інтерфакс-Україна", загальна вартість контрактів з Туркменістаном складе близько $1 мільярда.

Офіційними власниками корпорації "Альтком" є донецькі бізнесмени Олександр Тисленко та Сергій Павлічев. Однак фірму пов’язують з колишнім міністром інфраструктури Борисом Колесніковим.

З моменту призначення Колеснікова віце-прем’єр-міністром з питань Євро-2012 кількість державних замовлень для "Альткому" зросла в декілька разів. Загалом же за чотири останні роки в Україні група "Альтком" отримала підряди на загальну суму 12,53 мільярда гривень.

Попри лобіювання за кордоном інтересів наближеного до нього бізнесу Янукович не припиняє цього робити і в Україні.

Зокрема, у жовтні 2012 року він брав участь у відкритті перших вітроустановок Ботієвської вітроелектростанції, які запускала компанія ДТЕК Ахметова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...