Чиновник Міненергетики: консорціум з Росією залежить від транзиту

П'ятниця, 15 лютого 2013, 23:20

Створення газотранспортного консорціуму з Росією буде залежати від обсягів транзиту запропонованого російською стороною.

Про це заявив директор нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін в ефірі "Шустер Live".

"Ось тут невеликий графік. Це обсяг транзиту нафти за останні 15 років. Він скоротився з 65 до 14 мільйонів тонн, більше, ніж в 4 рази. Із 3,5 тисяч кілометрів нафтотранспортної системи, сьогодні використовується 980 - це трубопровід "Дружба" під Львівською областю, і то на 50% ", - розповів він.

"З 2010 року у нас транзит газу скоротився на 10-15 мільярдів кубометрів на рік. Це десь 10%. У 2011 році на початку 2012 року запрацював Північноєвропейський газопровід. Ми втратили, на сьогоднішній день з 120 мільярдів кубометрів транзиту, в минулому році ми втратами близько 30...", - заявив Бородін.

"Якщо не буде Південного потоку по дну Чорного моря, то ті обсяги транзиту, які реально залишаться в Україні складуть 50% від того, що було ще три-чотири роки тому. Це буде 60 мільярдів кубометрів", - пояснив експерт.

"Сьогодні, коли ми говоримо про те, що нам робити з нашою газотранспортною системою, напевно, нам треба визначатися на яких умовах вона буде працювати. І створення газотранспортного консорціуму залежить від того, які умови нам запропонують наші партнери: чи буде гарантоване завантаження, на якому рівні, як будуть вирішуватися питання оподаткування, прибутковості і власності", - підсумував він.

11 лютого стало відомо, що Україна веде переговори з Росією про створення двостороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою, не сподіваючись більше на Євросоюз.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
15:14
відеоНа Київщині через пожежу загинула жінка і дитина, ще двох дітей — врятували
Усі новини...