Тимошенко не дали підготуватися до допиту Щербаня - Власенко

Понеділок, 18 лютого 2013, 20:23

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко не змогла ознайомитися з матеріалами попереднього слідства, які стануть основою для допиту у суді екс-голови Донецької ОДА Володимира Щербаня.

Про це заявив захисник Сергій Власенко, цитує його офіційний сайт Тимошенко.

"Захисту, по суті, дають один день на підготовку, тобто ми змогли отримати матеріали справи сьогодні, близько 13.00", - сказав він.

"Я не зміг їх передати Юлії Тимошенко, бо їх отримали в Києві, а я в цей час перебував у неї (в Харкові), тобто ми з нею не змогли обговорити питання допиту Володимира Щербаня. Бо у мене немає протоколів, я його не бачив", - заявив Власенко.

Захисник додав, що "влада у справах проти Тимошенко порушує всі базові принципи ведення кримінального процесу, у тому числі і принцип рівності сторін".

"Захист та обвинувачення знаходяться в принципово різних положеннях, незважаючи на те, що КПК гарантує рівні права сторонам процесу", - сказав Власенко.

"Прокуратура знає всі матеріали справи, а захист бачив 6 з 52 томів, і ці покази ми бачимо вперше. А їх треба не лише прочитати, а й співставити з показами попередніх свідків, підготуватися до допиту, щоб фахово і якісно забезпечити захист Тимошенко, що є ненормальним і неможливим", - додав він.

"Навіть якщо Тимошенко завтра буде доставлена до суду, це буде означати, що вона жодного разу не бачила покази  Щербаня на попередньому слідстві", - наголосив Власенко.

Захисник екс-прем'єра не виключає, що і у вівторок Тимошенко не доставлять до суду.

"Скоріше за все, буде черговий акт, як це було до цього, що вони не можуть її везти, тому що вона відмовилася, або не підписала якийсь черговий папірець", - припустив він.

При цьому Власенко підкреслив, що "допити свідків у судовому процесі, згідно зі статтею 225 Кримінального процесуального кодексу, можуть проводитися лише за виключних обставин".

"Зокрема, допит свідка (потерпілого) під час досудового розслідування в судовому засіданні відбувається "у виняткових випадках, пов'язаних із необхідністю отримання показань свідка (потерпілого) під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров'я свідка (потерпілого), їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань", - зазначив захисник.

"Жодних даних про це, як у випадку з попередніми двома свідками, так і з черговим, немає. Немає підстав, які примушують суд допитувати свідків", - заявив Власенко.

Як відомо, Тимошенко звернулася до слідчого судді Печерського райсуду Києва Анни Медушевської з заявою, в якій вимагає забезпечити її присутність на чергових слідчих діях у досудовому розслідування справи про вбивство у 1996 році народного депутата Євгена Щербаня.

У вівторок Печерський райсуд у приміщенні Апеляційного суду столиці планує допитати третього свідка у справі про вбивство Євгена Щербаня – однофамільця вбитого депутата, колишнього голову Донецької обласної державної адміністрації Володимира Щербаня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування