Найдовше у цьому столітті Раду блокували регіонали – ЗМІ

Вівторок, 19 лютого 2013, 17:01

Нинішнє блокування роботи Верховної Ради є третім за тривалістю з 2000 року. Найдовше парламент блокували регіонали у 2008 році – 29 робочих днів.

Про це пише Тиждень.ua.

"Блокування трибуни Верховної Ради представниками фракції Партії регіонів та КПУ, що були в опозиції, розпочалося 18 січня 2008 року. Вони вимагали від на той момент спікера Арсенія Яценюка відкликати лист про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО", - сказано в матеріалі.

"Попри те, що перша сесія Ради VI скликання повинна була закритися 28 січня, фактично її закриття і відкриття наступної сесії парламенту цього скликання через блокування було аж 5 лютого. Однак після формального "запуску" роботи Ради її знову заблокували депутати ПР і комуністи", - згадують журналісти видання.

Блокування роботи парламенту тривало до 6 березня.

"З 27 червня по 6 липня 2006 року Партія регіонів блокувала сесійну залу ВР, вимагаючи обирати голову Верховної Ради шляхом таємного голосування і виступала проти голосування за кандидатури прем'єра і спікера в одному пакеті. Також представники ПР не погоджувалися з розподілом керівних посад у парламенті", - нагадує Тиждень.ua.

Блокування завершилося укладенням так званої  антикризової коаліції, до складу увійшли 186 депутатів від ПР, 31 депутат від СПУ та 21 депутат від КПУ.

"Нинішнє блокування парламенту посідає третю сходинку за тривалістю. Воно розпочалося 5 лютого, тобто триває вже 11 робочих днів. Опозиція вимагає забезпечення персонального голосування депутатів", - пише видання.

13-16 травня 2008 року Раду блокували депутати від фракції БЮТ.

"Приводом для цього стала вимога про негайне ухвалення "антиінфляційних законів" і низки кадрових рішень, зокрема, зміну голів Фонду держмайна і Антимонопольного комітету. Тоді ж БЮТ заблокував виступ президента зі щорічним посланням до Ради", - пишуть журналісти.

"Умовою для розблокування роботи Ради стала домовленість між партнерами по коаліції про розгляд антиінфляційних законів взамін на прийняття закону про Кабмін. Втім, ця угода не дозволила затвердити запропоновані БЮТ закони в повному обсязі", - йдеться у матеріалі.

"Загалом, як правило, блокування Ради тривали 1-2 дні", - сказано в статті.

Окрім того, за інформацією видання, протягом 10 сесії Ради депутати від опозиції щонайменше шість разів блокували роботу парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування