Грузинські депутати хочуть узаконити черкески в парламенті

Середа, 20 лютого 2013, 20:42

Депутат від Консервативної партії Грузії Бідзіна Гуджабідзе запропонував офіційно дозволити депутатам ходити на засідання в національному одязі.

Як повідомляє "Коммерсант", комітет з процедурних питань грузинського парламенту вже попередньо схвалив цю пропозицію про внесення змін до регламенту роботи вищого законодавчого органу країни.

Таким чином, фраза "депутати носять протокольний і діловий одяг" доповнюється словами "чи національне вбрання", під яким мається на увазі черкеска.

Сам Бідзіна Гуджабідзе і його однопартійці кілька разів приходили на засідання в національному одязі.

"Нам, зрозуміло, ніхто не заважав, але ми хочемо, щоб це право було зафіксованое в регламенті, а чоха (так в Грузії називають черкеску) перетворилася на національно-державний атрибут", - пояснив Гуджабідзе.

Правляча коаліція "Грузинська мрія", куди входить Консервативна партія, в цілому позитивно ставиться до цієї ініціативи. Тим більше, що поправка в закон не передбачає зобов'язання ходити на засідання виключно в черкесці, а лише надає членам парламенту можливість вибору.

Варто зазначити, що національний одяг є і у грузинських жінок (чіхті-копі), але досі жодна з представниць прекрасної половини депутатського корпусу її не одягала.

Останнім часом чоха і чіхті-копі набувають все більшої популярності в Грузії, особливо під час урочистих заходів. Зокрема, молодята і їхні свідки (меджваре) часто надягають національний одяг на весіллі.

Як відомо, раніше нардеп від Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що ходити у вишиванках до парламенту не можна. А згодом "регіонал" Віталій Журавський заявив, що депутати, які прийшли у Верховну Раду у вишиванках, порушують регламент.

Потім народний депутат від ВО "Батьківщина" Анатолій Гриценко заявив, що вважає прихід до Верховної Ради у вишиванках проявом неповаги до законодавчого органу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування