Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: Україна або в єврозоні, або в іншій, а з Росією треба бути обережним

Вівторок, 26 лютого 2013, 12:43

Віктор Ющенко упевнений, що курс у Європу безальтернативний для України, а з Росією треба бути дуже обережними доти, доки вона прагне повернути Україну в зону свого впливу.

Про це екс-президент сказав в інтерв'ю газеті "Коммерсант-Власть".

"По суті, асоційоване членство в Євросоюзі як план, як "дорожню карту" ми отримали у вересні 2008 року. Я вас запевняю, що щодня працював на європейському напрямку. Я щиро вважав, що це мій політичний курс для країни, який не має альтернативи", - зазначив Ющенко.

"Нам дуже важливо мати європейські виміри у всьому. Але ми витратили чотири, по суті, роки, для того щоб прийти до плану. Не до членства, а до плану! Я думаю, що це багато. Зона вільної торгівлі, лібералізація візового режиму – це питання, які мали вирішитися максимум за півтора-два роки", - додав він.

На думку Ющенка, цьому завадило те, що європейські країни були зайняті внутрішніми питаннями й що "з колоди карт прибрали декілька держав, позиція яких була дуже важлива в питанні форсування відносин з Україною".

"На моє переконання, якщо говорити про політичні інтереси об'єднаної Європи, то на найближчий час немає важливішого питання, ніж питання, де буде Україна. Або Україна – країна з найбільшою в Європі територією й 46 млн населення – стане партнером, учасником європейської політики, або ці 609 тис. квадратних кілометрів будуть в іншій зоні, не європейській", - заявив він.

"Я маю на увазі цінності й цілі. Це важливо. Це фактор геополітичний. Європа з Україною й без неї – дві різні Європи. Без нашого членства в тих чи інших європейських інституціях європейська політика буде менш ефективною", - вважає Ющенко. 

При цьому Росія, за його словами, намагається повернути собі зони впливу, зокрема – й Україну, і в ній досі немає жодного політика, який "щиро приймає український суверенітет".

"Доти, доки в Росії буде формуватися імперська політика, а головним буде конфлікт між декларативною федерацією й самодержавством як ладом, доти, доки буде домінувати курс на повернення зон впливу, які існували до 1991 року, з Росією треба бути дуже обережним", - заявив Ющенко.

На його думку, у зовнішньополітичному курсі Росії українське питання ще дуже довго "буде посідати перше місце", бо й Митний союз, і Євразійський простір без України будуть неповними й не вповні ефективними.

Ющенко також вважає, що Росія могла б стати "унікальним генератором європейських ідей, якби була демократичною".

"Україні, як і Польщі, як і Білорусії, потрібна не ізоляція у двох або трьох координатах, а відкрита політика, легалізація політичного курсу на європейському континенті. Тому незалежно від того, хто є президентом України, він ніколи не буде прагнути до політики ізоляції", - заявив він, натякнувши, що ніхто не захоче "мати ізольовану країну й президента, якому важко виїхати в будь-яку столицю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування