Звільнення Луценка стане першим сигналом припинення переслідування – адвокат

Вівторок, 26 лютого 2013, 14:52

Першим реальним сигналом припинення політичного переслідування в Україні може стати рішення Вищого спеціалізованого суду  у справі проти Юрія Луценка.

Про це сказала в "Українській правді" представник інтересів Луценка в Європейському суді Валентина Теличенко.

"Касаційний розгляд вже давно повинен був би відбутися, але засідання досі не призначене. Закон вимагає, щоб воно було призначене на найближчий час, скажімо на березень чи квітень", - зазначила Теличенко. 

За її словами, в результаті касаційного розгляду "є достатньо підстав скасувати вирок щодо Луценка, адже ЄСПЛ вже визнав рішення суду, який виніс вирок, незаконним в частині арешту Луценка на період судового слідства".

"Якщо ВССУ скасує вирок і звільнить Луценка з-під варти, повернувши справу на повторний розгляд, – це буде суттєвий і дуже помітний сигнал Євросоюзу про бажання України таки підписати угоду про асоційоване членство, - наголосила Теличенко.

"Якщо ж касаційне засідання у справі Луценка не відбудеться до кінця квітня або ВССУ не звільнить Луценка з-під варти та підтвердить вирок, то це також буде сигналом – однозначним сигналом про те, що владна верхівка України лицемірно казала неправду про свої наміри щодо євроінтеграції", - вважає адвокат.

Теличенко також вважає, що звільнити Луценка з-під варти рішенням касаційного суду у зв'язку зі скасуванням вироку та поверненням справи на повторний розгляд - було б грамотно з правової точки зору.

"Також це не має того негативного забарвлення, яке притаманне амністії чи помилуванню - як для самого екс-міністра, так і для влади. Перспективи звільнення Луценка в результаті амністії - примарні, адже для цього потрібен закон про амністію 2013-го року, крім того - рішення про застосування амністії приймає суд індивідуально. Все це - тривалі процеси, встигнути до  травня майже нереально.", - зазначила вона.

"Та й зрозуміло, що якщо касаційний суд підтвердить вирок, не помітивши тих порушень, які вже встановив ЄСПЛ, то буде однозначно зрозуміло, що правосуддя у справі Луценка як не було, так і не з'явилося. Європа ж акцентує саме на правосудді та на політичний волі припинити практику політичного тиску через правоохоронні та судові органи", - наголосила адвокат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування