Дотримання прав людини в нас як ложка меду в бочці дьогтю - правозахисник

Середа, 27 лютого 2013, 16:47

Правозахисники відзначають деякі позитивні тенденції у сфері захисту прав людини в Україні у 2012 році, але бачать і негатив.

Про це сказав співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, презентуючи щорічну доповідь правозахисних організацій "Права людини в Україні 2012", повідомляє "Інтерфакс-Україна"..

"Ситуація з дотриманням прав людини у 2012 році нагадує ложку меду в бочці дьогтю", - заявив він.

"Пістрява ситуація. Можна сказати, що внаслідок ухвалення нових прогресивних законів (зокрема, Кримінального процесуального кодексу) ситуація з деякими правами й свободами може потенційно покращитися", - зазначив правозахисник.

"Можна сподіватися, що менше людей під час слідства будуть утримуватися у слідчих ізоляторах… Тобто є певний позитив. Але з іншого боку в інших питаннях погіршення ситуації: йдеться про свободу слова, інформації, зборів. Гіршою стала ситуація і з дотриманням економічних і соціальних прав", - сказав Захаров.

Що стосується дотримання прав людини в ракурсі роботи судової влади, то, за словами правозахисника, у цьому напрямку ситуація не тільки не покращилася, але й погіршилася.

"Наше правосуддя залишається повністю залежним і несправедливим, особливо в чутливих, політичних справах. Мали місце політичні переслідування. У цілому ситуація залишається, на наш погляд, поганою", - заявив Захаров.

За його словами, соціальні й економічні реформи негативно позначилися на основних соціальних і економічних правах українців.

Разом із тим правозахисник сподівається на те, що новий КПК дозволить змінити на краще ситуацію з правами затриманих і підозрюваних.

Також Захаров відзначив позитив у розгортанні системи безкоштовної правової допомоги.

"Не можна сказати в цілому, що все стало гірше чи все стало краще. З деякими правами краще й буде краще, якщо закони будуть працювати. Але з деякими – стало гірше", - підсумував він.

У складанні доповіді взяли участь близько 40 правозахисних організацій із усіх регіонів України й близько 60 експертів у галузі прав людини.

Доповідь "Права людини в Україні" випускається щорічно, починаючи з 2004 року.

Вона використовується національними й міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування