Донбас отримує з держбюджету майже вдвічі більше, ніж відраховує

Четвер, 28 лютого 2013, 16:09

Донбас отримує з державного бюджету майже вдвічі більше коштів, аніж відраховує.

Про це пише "Тиждень".

Порівняно зі східними і навіть центральними регіонами західні отримують значну дотацію, хоча ці кошти у випадку, наприклад, Галичини цілком співмірні із їхнім внеском у держбюджет.

Так, у 2012 році звідти до скарбниці надійшло 8,4 млрд грн, а дотацій вирівнювання було отримано 7,9 млрд грн.

У той самий час для Донбасу ці цифри становлять відповідно понад 21 мільярд гривень і 4,6 мільярди.

Однак, попри різні розміри дотацій вирівнювання, відпливу грошей із Донбасу в решту регіонів немає.

За інформаціє видання, крім дотації вирівнювання регіони отримують значну кількість інших трансфертів на реалізацію певних цілей.

Приміром, за додатковими дотаціями і субвенціями (допомога сім’ям із дітьми, надання пільг житлових субсидій, соціально-економічний розвиток регіонів тощо) лідирує саме Донеччина.

Загалом, за даними парламентського Комітету з питань бюджету, у 2012 році дві області Донбасу отримали з держбюджету дотацій, субсидій і субвенцій на загальну суму 16,2 мільярдів.

Трансферти Пенсійному фонду двом областям склали 13,8 мільярдів, бюджетне фінансування вугільної галузі – 14 мільярдів. Загалом – 44 мільярди.

"Причому якщо більшість регіонів України є одержувачами "чесних" трансфертів, які розраховуються на основі чисельності населення, кількості сімей із дітьми тощо, то Донеччина є першою за цільовими, тобто такими, які виділяються на виконання певних робіт і послуг, що часто пов’язано з наявністю корупційного інтересу (зокрема, на "здійснення заходів із соціально-економічного розвитку територій")", - пише видання.

Частина бюджетних коштів виділяється для згаданого регіону на підставі не закону про держбюджет, а підзаконних актів, приміром, постанов Кабміну.

"Причина майже двократного перевищення різноманітних прямих і прихованих дотацій із держбюджету над надходженнями податків до нього з Донбасу полягає в тому, що Донецька область фактично не платить основного бюджетоутворюючого податку – ПДВ", - стверджує видання.

Наприклад, у 2012 році ПДВ на Донбасі було зібрано на 15,93 мільярдів, а відшкодовано на 14,26 мільярдів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування