Влада й опозиція готують заяву з поступками

Понеділок, 4 лютого 2013, 07:29

Представники Партії регіонів та опозиції 1 лютого провели переговори щодо підготовки заяви Верховної Ради про реалізацію евроінтеграційних прагнень України.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", сторони пішли на поступки, але в тексті залишилися ключові розбіжності, які можуть зірвати переговори.

"Ми практично завершили роботу, узгоджено 99,01% тексту. Залишилися деталі", - повідомив голова комітету Григорій Немиря ("Батьківщина") за підсумками закритих переговорів із "регіоналом" Сергієм Тігіпком.

Однак із документів випливає, що залишилися принципові розбіжності. І джерела по обидва боки запевнили видання, що не збираються поступатися. 

При цьому раніше влада й опозиція вже пішли на деякі компроміси.

Так, згадування про Митний союз виключили з заяви (до того опозиція вимагала зафіксувати відмову від вступу в СС, а в ПР погоджувалися лише на формулювання про "адаптацію тільки тих норм МС, які не суперечать Конституції"). 

Найбільш значною поступкою опозиції стала відмова від згадування у заяві Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, а також терміну "політичні переслідування".

"Це був непростий крок, і ми розуміємо, чим це загрожує – щойно текст буде опублікований, на нас поллються звинувачення, мовляв, "знову здали Юлю". Але інакше узгодити текст було неможливо", - пояснило джерело газети. 

Борис Тарасюк уже заявив, що після узгодження документ втратив "найважливіші положення". "Там не дарма був пункт про політичних в’язнів. Неважливо, називаємо ми їх прізвища чи ні, але якщо цю проблему (ув’язнення лідерів опозиції) не усунути, угода про асоціацію не буде підписана", - упевнений він. 

У свою чергу, "регіонали" погодилися включити в текст посилання на нещодавні резолюцію Європарламенту та рішення Ради ЄС про умови підписання угоди про асоціацію з Україною, у яких Брюссель, зокрема, вимагає вирішити проблему вибіркового правосуддя.

Однак у ПР зажадали викреслити навіть абстрактні згадування про висунуті "умови" і "критерії" підписання УА. На думку "регіоналів", у заяві ВР має йтися, що угода про асоціацію буде підписана одразу після виконання сторонами "внутрішніх процедур". 

Немиря зазначив, що в міжнародному праві термін "внутрішні процедури" означає технічну підготовку договору до підписання, а не виконання по суті.

Тігіпко ж заявив: "Ми не повинні брати на себе додаткові зобов'язання. Найважливіше для нас – проведення структурних реформ, необхідних Україні, і це зобов'язання ми прописали в тексті". 

Остаточне рішення щодо проекту має бути ухвалене на засіданні фракції ПР 4 лютого – і якщо партія не піде на поступки, документ може бути "похований".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...