Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кваснєвського і Кокса залишать переговорниками з українською владою

П'ятниця, 8 лютого 2013, 17:59

Проти подальшої роботи наглядової місії Європейського парламенту - колишніх президентів ЄП Пета Кокса та Польщі Олександра Кваснєвського виступають зелені і народники Європарламенту.

Про це розповів агентству "Інтерфакс-Україна" один з учасників недавно минулої дискусії в рамках Конференції президентів Європейського парламенту на умовах анонімності.

"Зелені і народники хочуть, щоб місія завершила свою роботу за два чи чотири місяці. Решта вважають, що місія повинна працювати аж до саміту Східного партнерства у Вільнюсі", - повідомив він.

Дискусія тривала близько двох годин, причому депутати ЄП так і не прийшли до єдиної думки про терміни роботи місії, в зв'язку з чим було ухвалено рішення заслухати доповідь колишніх президентів через два місяці, після чого і визначитися про тимчасові рамки роботи місії.

При цьому співрозмовник звернув увагу на той факт, що глава парламентського комітету з питань закордонних справ, народник Ельмар Брок, який категорично висловлювався проти продовження місії, не відображає позицію всієї групи народників.

"Найважливіше, що місія не закінчується, інакше про це було б сказано прямо. Більшість учасників зустрічі були проти швидкого завершення місії. Тож рішення не прийнято", - зробив висновок з результатів минулого засідання співрозмовник агентства.

Джерело стверджує, що найбільшою проблемою місії стало те, що "результати, яких очікує більшість у Європарламенті, не досягнуті".

Крім того євро депутати невдоволені поведінкою української опозиції.

"Депутати Європарламенту не відчувають підтримки опозиції в Україні для цієї місії. Чому? Це випливає з неофіційних розмов. Продовжуючи протистояння з владою, опозиція не зацікавлена ​​в стабілізаційному факторі, яким є ця місія, але відкрито про це сказати вони не можуть", - аргументує джерело.

Крім того, за його твердженням, більшість депутатів розуміють, що прямого результату серйозного масштабу швидко не буде. Також існує розуміння того, що важливим елементом, який би сприяв ефективній роботі місії, є стабілізація ситуації в Україні.

"З цієї точки зору найбільшою помилкою української влади стали нові звинувачення на адресу Тимошенко, вони спрацювали проти місії, так як було розуміння того, що місія є гарантією стабілізації ситуації. Місія не змінює Україну політично, це - не її роль. Мета місії - гуманітарна, і з цієї точки зору вона ефективна ", - говорить він.

У цьому зв'язку джерело особливо підкреслило важливість того, щоб українська влада не зробила нових кроків, які б в громадській думці "делегітимізували місію".

"Важливо зрозуміти, що якби не було цієї місії, не було б ніякого інструменту для впливу на українську владу в сфері прав людини. Всі знають, що результати цієї місії вже є, і вона - єдиний канал контакту", - дав оцінку значущості цієї місії співрозмовник агентства.

У цьому зв'язку він висловив упевненість, що місію "не закриють через два місяці". "Ми повинні дати можливість українській владі зробити реальні кроки і виправдати подальший сенс роботи місії", - резюмував він.

Як повідомлялося, Кокс і Кваснєвський стали спостерігачами від Європейського парламенту по судовим процесам над екс-прем'єром України Юлією Тимошенко і почали роботу 11 червня 2012 року. Відповідні домовленості були досягнуті між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування