У Європарламенті погрожують позбавити Україну асоціації за "провокації"

Середа, 13 березня 2013, 11:39

Європарламентарі після позбавлення депутатського мандата захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка говорять про зниження шансів на підписання угоди про асоціацію з ЄС та можливі санкції.

"Європарламентарії сприйняли справу Власенка як провокацію та випробування терпіння Євросоюзу", - заявив польський європарламентар Павел Залєвський, голова Форуму польсько-українського партнерства, "Польському радіо".

"Це черговий приклад судового переслідування представників опозиції, продиктований не правом, а політичними інтересами", - сказав він.

"І я не знаю, як (Європейський) парламент на цю провокацію відреагує. Припускаю, що політики, які є ініціаторами дебатів про Україну, хотіли б, аби в резолюції було прописано, що Київ, в цій ситуації яка склалася зараз, не має можливості підписати Угоду про асоціацію", - сказав Залєвський.

Ще категоричнішим є німецький євродепутат Міхаель Ґалер, представник Європейської народної партії.

"Очевидно, український уряд просто нас дурить: вони чемно поводяться під час офіційних зустрічей, а на практиці – все по-іншому. І це дуже сумно для нас, і для людей", - сказав він.

"Але якщо вони думають, що можуть гратися з нами, то дуже помиляються. Коли так триватиме, не буде ніякого підпису під Угодою про асоціацію на саміті у Вільнюсі", - заявив Ґалер.

Він сказав, що у своїй доповіді в Європарламенті не наполягатиме на санкціях відносно України у стилі білоруських, бо рішення про санкції належить до компетенції Ради ЄС.

"Я ж у своїй промові буду аргументувати, що деякі люди дійсно заслуговують на таке ставлення, яке доведе, що ми бачимо: вони не поводяться згідно з їх власними, українськими законами. Вони ігнорують засади демократії. І вони не заслуговують на вільний в’їзд до Євросоюзу та можливість тримати тут свої гроші, маю на увазі в першу чергу Кіпр", - сказав Ґалер.

"Не хочу спекулювати на темі, що це (санкції) буде зроблено найближчим часом, але ці люди мусять почути: ми знаємо, як вони поводяться та які активи вони мають в ЄС", - наголосив він.

У свою чергу, інший німецький євродепутат Ребекка Гармс у коментарі Радіо "Свобода" констатувала:

"Надій на позитивні рішення щодо угоди про асоціацію стає чимраз менше. Особливо, коли ми бачимо, що одразу після європейсько-українського саміту представники уряду й президент повертаються до Києва і роблять діаметрально протилежне тому, що вони пообіцяли у Брюсселі".

"Справа із мандатом Сергія Власенка – це не що інше, як чиста провокація щодо тих людей у Брюсселі, які дуже допомагають Україні отримати кращі перспективи", - сказала вона.

"Європейський Союз, євроустанови та уряди багатьох держав тривалий час послідовно йшли до підписання поглибленої угоди з Україною. Але ми ніколи не погодимося зі зловживаннями владою та політично мотивованим судочинством, які спостерігаються в Україні", - заявила Гармс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування