Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кравчука хочуть, щоб судді працювали до 70 років

Субота, 16 березня 2013, 17:53

Комісія з питань правосуддя Конституційної асамблеї підготувала законопроект змін до розділу "Правосуддя" Конституції України.

Найближчим часом голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук направить цей проект до Венеціанської комісії для проведення відповідної експертизи, пише в статті для ZN.UA екс-міністр юстиції, член Конституційної асамблеї Микола Оніщук.

Він повідомив, що проектом пропонується підняти віковий ценз для заняття посади судді - з 25 до 30 років (ч. 3 ст. 127 проекту) і вік перебування на посаді судді - з 65 до 70 років.

Автор вважає такі зміни недоцільними. "На наш погляд, задачі посилити вимоги до кандидатів на посаду судді цілком відповідало б підняття для них вікового цензу до 28 років. Це, до речі, корелюється з пропонованою вимогою щодо наявності професійного стажу в п'ять років. Адже отримання вищої юридичної освіти в Україні припадає на 22-23 роки", - зазначив він.

Крім того, Оніщук назвав малореалістичним належне виконання судових повноважень у віці 70 років при середній завантаженості судді місцевого суду в 130-150 справ на місяць.

"І це при тому, що вік виходу на пенсію в Україні для державних службовців сьогодні становить 62 роки, а середньостатистична тривалість життя дорівнює саме 70 років", - підкреслив член Конституційної асамблеї.

Крім того, за його словами, проект не розвинув наявну конституційну норму щодо суду присяжних.

"А значить, було б доцільно до ч. 3 ст. 129 проекту, в якій мова йде про основні принципи судочинства, включити положення про право обвинуваченого на суд присяжних", - вважає він.

При цьому Оніщук наголошує, що суд присяжних як вид правосуддя за участю народу вже закріплений в законах України, зокрема в Кримінальному процесуальному кодексі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування