На Кіпрі хочуть ввести нову структуру оподаткування. Інакше - дефолт

Вівторок, 19 березня 2013, 11:44

Парламент Кіпру має намір розглянути законопроект, який звільняє від податку депозити в розмірі до 20 тисяч євро.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на кіпрські ЗМІ, що мають у своєму розпорядженні текст законопроекту.

Крім того, законопроект, за яким у вівторок відбудеться голосування в парламенті, передбачає введення одноразового податку зі ставкою 6,75% для вкладів від 20 тисяч євро до 100 тисяч євро і 9,9% на вклади понад 100 тисяч євро.

Спочатку було оголошено про введення податку зі ставкою 6,75% на всі вклади нижче 100 тисяч євро і 9,9% на вклади понад 100 тисяч євро.

Тим часом залишається невідомим, чи дозволить нова структура оподаткування депозитів зібрати необхідні Кіпру 5,8 млрд євро для отримання допомоги від європейських кредиторів.

Як очікується, розгляд суперечливого законопроекту про податок на депозити відбудеться на екстреному засіданні кіпрського парламенту у вівторок о 16:00 за місцевим часом.

За даними зарубіжних ЗМІ, що посилаються на представника уряду Кіпру Христоса Стіліанідеса, кіпрські законодавці, ймовірно, не приймуть законопроект у вівторок.

У разі, якщо парламент країни не зможе прийняти законопроект, Кіпр не отримає допомоги і зіткнеться з дефолтом, відзначають експерти. Це може спровокувати швидке погіршення ситуації і в гіршому випадку призвести до виходу країни з єврозони, що знову поставить під загрозу майбутнє всього валютного блоку.

Раніше керівництво Євросоюзу домовилося з кіпрськими владою про надання Кіпру екстреної допомоги від ЄС і МВФ у розмірі 10 млрд євро, але в обмін на низку заходів, серед яких і введення податку на депозити (Кіпр вже погодився підняти податок на прибуток і ПДВ).

У разі, якщо законопроект буде прийнятий, з Кіпру підуть російські інвестори, розповів в інтерв'ю Бі-бі-сі російський бізнесмен, що проживає на Кіпрі.

"У мене є знайомі, які вели частину бізнесу тут - так вони відразу сказали: "Це очевидне відбирання грошей, це грабіж! Про Кіпр ми забуваємо, є купа інших юрисдикцій, наприклад Сінгапур або Дубаї", - додав співрозмовник ВВС.

Однак за оцінками фахівців, сильного удару по російській економіці введення цього податку не завдасть, а більшість російських компаній, зареєстрованих в юрисдикції, були готові до подібного кроку.

"Історія з можливим кіпрським дефолтом тягнеться вже більше року", - розповів директор московського офісу компанії Tax Consulting UK Едуард Савуляк.

"Більшість росіян працювали через кіпрські компанії, але гроші тримали в інших банках, і їх ситуація ніяк не змінилася. А для тих, хто працював через кіпрський банк або хто зберігав гроші на чорний день, новину про податок приємною назвати, звичайно, не можна", - сказав експерт.

"Я не знаю жодного мільйонера, хто тримав би гроші на Кіпрі. Якщо йдеться про фізосіб, то у них на рахунках сотні тисяч, але не мільйони", - додав Савуляк.

Країни єврозони - в першу чергу Німеччина - допускають, що кіпрські банки можуть використовуватися іноземцями для відмивання грошей.

Російська влада вже висловила невдоволення новим податком, назвавши його "несправедливим, непрофесійним і небезпечним рішенням" (це думка Володимира Путіна) і "конфіскацією чужих грошей" (формулювання Дмитра Медведєва).

Прем'єр Микола Азаров у вівторок заявив, що рішення Кіпру про введення податку на внески в банках не буде нести для України серйозних наслідків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування