Кіпр обіцяє не зачіпати внески іноземців

Четвер, 21 березня 2013, 07:39

Депозити іноземних вкладників у кіпрських банках будуть захищені.

Про це заявив заступник голови Центрального банку Кіпру Євдокімос Ксенофонтос після наради в президента Нікоса Анастасідіса.

Він висловив оптимізм із приводу майбутнього, незважаючи на несприятливу ситуацію, повідомляє РИА Новости з посиланням на Кіпрське агентство новин.

Нинішнє положення може бути виправлене, сказав він.

"Ми можемо це зробити. Трійці доведеться змиритися. Ми повинні бути готові йти на жертви, і це стосується кіпрських вкладників. Але ми не можемо зробити це з іноземними вкладниками, які довірили нам (гроші). Це було б крадіжкою", — сказав замголови ЦБ.

У середу ввечері телеканал Mega повідомив, що після безрезультатних переговорів із трійкою й Росією уряд Кіпру має намір повернутися до первісного сценарію податку на внески.

Однак "стрижка" торкнеться тільки сум, що перевищують 100 тисяч євро, і разовий податок на них буде менше раніше запропонованих 9,9%.

Крім цього новий план передбачає створення "гарного" і "поганого" банків.

До "гарного" банку будуть переведені депозити до 100 тисяч євро і кредити, які обслуговуються, а до поганого - депозити вище 100 тисяч євро.

Ціль — провести санацію "поганого" банку протягом  шести місяців. Крім цього передбачається зібрати 3 мільярди євро зі страхових фондів і продати Cyprus Popular Bank, другої за величиною банківської групи Кіпру, що працює під брендом Laiki. Від продажу банку влада має намір виручити 3 мільярди євро, повідомляє телеканал.

Як відомо, у середу парламент Кіпру відмовився ввести одноразовий податок зі ставкою 6,75% для внесків від 20 тисяч євро до 100 тисяч євро й 9,9% на внески понад 100 тисячі євро.

Президент Володимир Путін і прем'єр Дмитро Медведєв дуже жорстко відреагували на це рішення Кіпру. Український прем'єр Микола Азаров заявив, що ситуація на Кіпрі не матиме для України серйозних наслідків.

Введення податку є однією з неодмінних умов надання Кіпру екстреного пакета допомоги від ЄС і МВФ у розмірі 10 млрд євро (13 млрд доларів).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування