КС змусили надати журналісту копію подання щодо мовного закону

П'ятниця, 22 березня 2013, 14:00

Київський апеляційний адмінсуд зобов’язав Конституційний Суд надати журналісту Сергію Лещенку копію конституційного подання 51 депутата щодо закону "Про засади мовної політики".

Відповідне рішення суд ухвалив 21 березня, задовольнивши апеляційну скаргу Лещенка на постанову Окружного адмінсуду Києва, повідомляє Інститут масової інформації.

Київський апеляційний адміністративний суд (КААС) визнав незаконним віднесення запитуваного конституційного подання до інформації з обмеженим доступом.

Раніше Окружний адмінсуд Києва по суті погодився з позицією КС щодо того, що текст конституційного подання є службовою інформацією, а також містить персональні дані громадян, відмовивши Лещенку у задоволенні позову повністю.

КААС, дослідивши апеляційну скаргу, всі матеріали справи та заслухавши аргументи сторін справи, взяв до уваги наведену у апеляційній скарзі практику Європейського суду з прав людини (Угорська спілка громадянських свобод проти Угорщини, рішення ЄСПЛ від 14.04.09), згідно з якою трактування Євросудом ст.10 Конвенції про захист прав людини передбачає відкритість міркувань членів парламенту, спрямованих ними до органу конституційної юрисдикції (пункти 36 та 37 вищезазначеного рішення ЄСПЛ).

Повний текст судового рішення буде виготовлено судом впродовж 5-и днів.

Представництво інтересів журналіста в адмінсудах забезпечував керівник правових проектів ІМІ Роман Головенко на замовлення Інституту медіа-права у рамках проекту стратегічних судових справ по доступу до інформації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування