Обвинуваченого у терактах визнали потерпілим від дій СБУ

Понеділок, 25 березня 2013, 12:57

Прокуратура Дніпропетровської області відкрила кримінальне провадження за заявою обвинуваченого у пособництві терористам Дмитра Реви.

22 березня його опитали в якості потерпілого, повідомила "Українській правді" його сестра Оксана Томчук.

Ця заява стосувалася фальсифікації доказу проти Реви, який ліг в основу обвинувачення та став підставою для його затримання. Йдеться про дзвінок з телефону Дмитра Реви на номер Віктора Сукачова, який трактувався обвинуваченням як спроба повідомити подільника про обшук.

Кримінальне провадження порушене за статтями 364, 365 ККУ та стосується трьох осіб оперуповноваженого Пилипенка, слідчої СБУ Жукової, слідчого МВС Кравчука.

Матеріалами справи доведено, що дзвінок Сукачову, здійснив не Рева, а оперуповноважений СБУ Олександр Пилипенко. Рева наполягає, що таких порушень не відбулося, якби слідча СБУ Жукова допустила до обшуку адвоката Реви.

"Тому Дмитро ще 2 жовтня 2012 року написав заяву про злочин на дії слідчої групи. Однак заява успішно "футболилася" між відомствами, і навіть потрапила до військової прокуратури, звідки її назад повернули до Дніпропетровської обласної прокуратури", - зазначила Томчук.

Відкриття кримінального провадження після пропуску всіх процесуальних строків, на думку сестри і адвоката Дмитра Реви Оксани Томчук могло відбутися за двох обставин: визнання правоохоронними органами своєї помилки щодо обвинувачення Реви, або вимушені дії під тиском громадськості.

"Я не дуже вірю у перший варіант. Після того як було здійснено низку запитів депутатів, нам було надано особистий прийом в Адміністрації Президента – відбувся рух. Правоохоронні органи будуть намагатися використати це, щоби відбілити свої грішки і помилки та вивести Пилипенка з-під удару. Всі незаконні дії, які можливо будуть відбуватися, ми будемо тримати на контролі", - заявила Томчук.

Вона повідомила, що володіє інформацією про те, що оперуповноважений Пилипенко переведений на роботу до Волинської області.

Адвокат Реви Віталій Погосян вважає, що кроки на виявлення фальсифікації можуть послужити виправданню його підзахисного.

"Під час допиту Реви у суді не пролунало жодного запитання від державного обвинувачення, що стосувалося би його викриття – були запитання взагалі і нічого, що стосувалося би самого злочину. Це маленькі камінці, які в підсумку можуть створити гірку, що доведе непричетність Реви до терактів. У суду будуть всі підстави виправдати Реву, бо його обвинувачення ґрунтується виключно на домислах", - зазначив він.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News