Кваснєвський і Кокс приготували Януковичу серйозну розмову

П'ятниця, 29 березня 2013, 09:07

Нинішній візит в Україну місії Олександра Кваснєвського і Патріка Кокса, уповноважених Євросоюзом на пошук виходу з кризи у відносинах, буде останнім.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела у Брюсселі.

У середу вони зустрілися з прем'єром Миколою Азаровим, в четвер відбулися тривалі переговори з генпрокурором Віктором Пшонкою, на п'ятницю у них намічена зустріч з Віктором Януковичем.

У четвер Кваснєвський і Кокс провели чергову зустріч з главою партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко, яка тривала більше двох годин, після чого, як завжди, відмовилися від спілкування зі ЗМІ.

Мандат місії закінчується і навряд чи буде продовжений. Щоб повернутися до неформального діалогу з ЄС, Київ повинен провести радикальні зміни до 18 квітня, інакше наслідки можуть бути незворотними.

"18 квітня вони виступлять з доповіддю на конференції президентів Європарламенту в Страсбурзі, де і буде вирішуватися питання про продовження роботи місії. Поки рано прогнозувати рішення", - розповів депутат Григорій Немиря, також зустрічався з місією.

Однак відразу кілька джерел видання в різних органах ЄС запевнили, що надія на продовження роботи посередників невелика.

"Шанси на продовження незначні, хоча все залежить від змін, досягнутих українською владою до 18 квітня", - заявив один зі співрозмовників.

Одне з джерел розповіло, що місія заздалегідь почала підготовку зустрічі з Януковичем.

"За минулі десять днів два високопоставлених співрозмовника Віктора Януковича передали йому сигнал: ЄС підозрює, що він неправильно зрозумів суть домовленостей, досягнутих на саміті Україна-ЄС. В п'ятницю на зустрічі з Коксом і Кваснєвським президент повинен дати відповідь на закиди ЄС", - уточнив співрозмовник.

"У разі позитивного розвитку подій місія може бути продовжена на нетривалий період із зміненим мандатом - їй буде доручено спостерігати за імплементацією домовленостей. В іншому випадку місія завершується, а її звіт публікується", - розповів він.

Інше джерело в структурах ЄС зазначило, що зупинка роботи місії спричинить низку негативних подій у взаєминах Києва і Брюсселя.

"Звіт місії буде обговорюватися 22 квітня на зустрічі глав МЗС країн-членів ЄС. Крім цього, цілком імовірно, що він визначить рішення Єврокомісії на її засіданні на початку травня про те, чи направляти на підписання Ради ЄС текст угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - стверджує європейський дипломат.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування