У суду є кілька варіантів, як відпустити Луценка на волю – адвокат

П'ятниця, 29 березня 2013, 11:59

Адвокат Валентина Теличенко вважає, що Вищого спец суду є кілька можливостей звільнити Юрія Луценка від відбування покарання.

Про це вона написала в колонці для "Тиждень.Ua".

На її думку, рішення в справі Луценка або підтвердить наміри України щодо євроінтеграції, або поховає останні надії на те, що в листопаді у Вільнюсі Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано.          

"Очевидно, красномовним сигналом про українське бажання асоціюватися з ЄС було б скасування вироку. Але навряд чи так станеться і , думаю, на це ніхто не розраховує", - пише Теличенко.

Водночас, за її словами, є кілька варіантів рішення касаційного суду, які, хоч і не виправдали б Луценка, але дали б правові підстави звільнити його з-під варти.

"Касаційний суд може скасувати вирок та повернути справу на повторний розгляд. Підстави для такого рішення є, адже, розглядаючи справу Луценка, суди нижчих інстанцій відмовили в задоволенні клопотань підсудного та його захисту і не допитали заявлених свідків", - вважає Теличенко.

На її думку, ці порушення є настільки суттєвими, що вони рано чи пізно призведуть до скасування вироку.

"Мудріше було б не чекати рішення Європейського суду, а виправити все національним інструментом – рішенням касаційного суду. А скасувавши вирок, касаційний суд мусив би звільнити Луценка з-під варти, оскільки арешт як запобіжний захід щодо Луценка вже було визнано Європейським судом незаконним та політично мотивованим", - пише Теличенко.

"Цей крок став би вигідним для влади ще й тому, що позбавляє Юрія Луценка можливості вже зараз звертатися до Європейського суду через порушення його права на справедливий суд, бо в цьому випадку національні інструменти залишилися б не вичерпаними", - вважає адвокат, що представляє інтереси Луценка в Євросуді.

Крім того, касаційний суд може не скасовувати вирок, але звільнити Луценка від відбування покарання умовно, зваживши на особу засудженого, його стан здоров’я та визнавши можливим "виправлення без відбування покарання".

"Цинічно? Так. Але не можна не бачити того факту, що інфекція гепатиту в організмі, діабет другого типу, букет решти захворювань та вже відбута частина покарання – достатні підстави до звільнення. Тим більше, що на кону – перспектива взаємовідносин з Європою", - вважає адвокат.

Вона також зазначила, що тоді як "Європа сьогодні сором’язливо говорить про "вибіркове правосуддя" в Україні, насправді про жодне правосуддя не йдеться.

"Всі зрозуміли, що українські суди – і насамперед касаційної інстанції - діють під тиском та відповідно до вказівок з Банкової: вони почали виносити настільки абсурдні рішення, які компрометують самих суддів, що не залишає сумніву - з доброї волі або лише заради матеріальної винагороди судді б так не ганьбилися", - пише адвокат.

Як приклад, вона навела рішення у справі колишнього нардепа Віктора Лозинського.

"Рішення очевидно неправосудне, і суд не марно сором’язливо намагався приховати його суть, замовчуючи те, що Лозинський більше не вважається винним у вчиненні умисного вбивства, а лише в хуліганстві. Те, що суд та судді, які це рішення виносили, соромляться його, жодним чином їх не виправдовує. Саме ж рішення є додатковим свідченням залежності суддів", - пише адвокат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування