Яценюк: Україна – в стагнації, далі - рецесія

П'ятниця, 19 квітня 2013, 13:17

Українська економіка перебуває у стані стагнації через дії уряду.

Про це з трибуни парламенту заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, доповідаючи питання відповідальності Кабміну.

"Окрім того, що українська економіка не продемонструвала жодного відсотку росту, вона сьогодні знаходиться в стагнації. Ціни не ростуть товари, на які українці не можуть собі дозволити витратити кошти. На ті товари, які стосуються повсякденного життя – це їжа, компослуги, навчання, це одягнути свою дитину і відправити у школу, ціни ростуть", - сказав він.

"Вся економічна ситуація завмерла. Це називається стагнацією, яка потім переходить в економічну рецесію. І це буде наступний крок", - додав Яценюк.

Крім того, він заявив, що за останні 3 роки уряд позичив суму, яка дорівнює запозиченням української держави за всі попередні 20 років.

"Прямий державний гарантований борг складає 67 мільярдів доларів. До моменту їхнього "пакращення" сума боргу була вдвічі меншою", - сказав Яценюк.

Фото Дмитра Ларіна, УП
Фото Дмитра Ларіна, УП

Він також зазначив, що основні країни-інвестори вивели з України два мільярди доларів реальних інвестицій, заявивши, що "не можуть працювати в країні, де корупцію очолює уряд і президент".

Крім того, за словами Яценюка, за останні 2 роки в офшорні зони з України виведено 72 мільярди доларів. "Це 2 річних бюджети. 2 річних бюджети виведено в зону, де рахунки тримають сьогодні члени уряду, де рахунки тримають члени їхніх сімей", - сказав він.

"Складається враження, що Україна – як автомобіль в тумані, який не має ні фар, ні стопів, ні GPS-навігації, і невідомо, куди він їде. Ми знаємо, куди треба їхати, і ми виведемо країну європейським цивілізованим шляхом. Наше завдання – в боротьбі з корупцією", - додав Яценюк.

"Скільки б податків не зібрали, яким би не був бюджет, вони такі талановиті, що не встигнеш побачити, як вони розтягнуть весь бюджет", - додав він.

Яценюк перелічив усі опозиційні ініціативи, зокрема, ухвалення антикорупційного пакету законопроектів, адміністративна і податкова реформи.

Він оголосив, що завданням опозиції є скорочення кількості міністерств, "які перетворилися на місце отримання хабара, а не місце реформ".

Крім того, Яценюк заявив, що опозиція має намір створити слідчу комісію з розслідування фактів зловживань під час будівництва інфраструктури до Євро-2012.

"Ми усвідомлюємо, що цей уряд, який корумпує політиків, буде триматися за останнє… щоб і далі грабувати країну. Але це голосування буде показовим. Ми побачимо реальний рівень підтримки цього уряду. Той, хто голосує проти постанови, - це той, хто підтримує цей Кабінет міністрів, безробіття, корупцію, підвищений пенсійний вік, закриття 900 шкіл, 300 лікарень, 894 гривень мінімальної пенсії, беззаконня в країні", - заявив Яценюк.

"Наша вимога – відставка уряду Януковича-Азарова, а 18 травня на Європейській площі, на День Європи, опозиція виставить вимогу відставки президента Януковича як тієї людини, яка винна у всьому, що відбувається в країні", - додав він.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування