Опозиція оскаржила у суді референдум

Четвер, 25 квітня 2013, 11:40

Партії "Батьківщина", "Свобода" та "Удар" звернулися до Вищого адмінсуду з позовом про оскарження ухвалення минулим скликанням Верховної Ради закону "Про всеукраїнський референдум".

Відповідний позов був поданий у середу, повідомляє прес-служба "Батьківщини".  

Опозиційні сили наголошують, що при ухваленні закону про референдум 6 листопада 2012 року Верховна Рада вчинила протиправні дії, внаслідок яких було прийнято незаконне рішення з грубим порушенням Конституції та Регламенту ВР.

У позовній заяві зазначається, що проект закону про референдум було прийнято за основу 3 червня 2010 року, після чого народні депутати надали відповідні пропозиції та поправки до його тексту.

Деякі поправки згодом були прийняті парламентом, а відтак - текст законопроекту змінено, а рішенням ВР від 10 липня 2010 року зазначений проект закону був направлений на повторне друге читання.

Попри це, 6 листопада 2012 року на голосування було неправомірно поставлено редакцію законопроекту про референдум в першому читанні - без урахування вже прийнятих у другому читанні поправок. Таким чином, було ухвалено закон в його "первинній" редакції.

"Більш того, рішення про ухвалення законопроекту прийнято без попереднього постатейного обговорення проекту та взагалі будь-якого його обговорення народними депутатами в залі, без розгляду поправок та пропозицій", - йдеться в позовній заяві.

Окрім того, саме голосування за законопроект про всеукраїнський референдум "носило відверто неособистий характер", зазначається в документі. Цей факт підтверджують дані письмової реєстрації народних депутатів того дня.

Відповідно до результатів голосування про ухвалення закону, картками проголосували: за – 265 народні депутати, проти – 15, утримались – 0, не голосували – 69.

"Це не відповідає дійсності, оскільки згідно даних письмової реєстрації народних депутатів України того дня із депутатів, які голосували за прийняття зазначеного законопроекту, 70 насправді були відсутні", - наголошено в позові.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...