Портнов похвалився, що ізолятори масово звільнилися

Субота, 27 квітня 2013, 09:59

Головним досягненням нового Кримінально-процесуального кодексу стало те, що підозрювані у скоєнні ненасильницьких злочинів вже не перебувають у слідчих ізоляторах.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише радник президента, один з авторів нового КПК Андрій Портнов.

Він підкреслив, що ізолятори масово звільнилися всього за кілька місяців.

"Державна політика в цьому питанні полягає не в тому, щоб звільнити побільше людей з СІЗО, а в новому ставленні до структуризації злочинів та їх суспільної небезпеки. І тут є два підходи. Перший: якщо людина підозрюється в несплаті податків, вона не небезпечна для громадянина на вулиці і навряд чи здійснить насильство", - зазначив радник президента.

"Другий: до вироку суду людина взагалі не винна і, в чому б вона не підозрювалася, крім загрози життю і здоров'ю громадян, він може виконувати свої процесуальні обов'язки перед слідством і судом без ізолятора. Держава пов'язує таку людину заставою або іншими запобіжними заходами, даючи можливість захищатися від правосуддя на волі", - пише Портнов.

За його словами, основна маса тих, хто залишився в СІЗО, - підозрювані у скоєнні тяжких та особливо тяжких насильницьких злочинів.

"Якщо людина не здійснювала насильства, правоохоронна і судова системи не знайшли інструментів для його ув’язнення. Саме не знайшли, хоча я переконаний, що дуже часто шукали такі інструменти. І тут важливо підкреслити, що правоохоронна система зробила це не з міркувань гуманізму або різкої зміни професійної філософії, а саме в силу повної законодавчої заборони і нівелювання таких можливостей. І тепер це не залежить від чиєїсь волі, бо до такого громадянина суд не зможе застосувати арешт, а прокурор не може це суду запропонувати", - зазначив Портнов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування