Теличенко: Луценко зможе бути депутатом, а Янукович помилувати і Тимошенко

Неділя, 7 квітня 2013, 11:07

В разі скасування вироку Юрію Луценку Європейським судом з прав людини він зможе балотуватися до парламенту.

Про це в коментарі "Українській правді" сказала його представник у Євросуді Валентина Теличенко.

"Якщо вирок буде скасований, то зможе", - сказала вона.

Вона також зауважила, що є високі шанси саме на скасування вироку.

"Для цього є 2 вагомі причини: у справі Луценка брав участь суддя, проти якого було кримінальне провадження. І, по-друге, в суді не було допитано половину свідків, а потім на їх показаннях було збудовано вирок", - наголосила адвокат.

Вона вказала, що після рішення Європейського суду з прав людини Луценко може наполягати на перегляді вироків щодо нього у Верховному Суді України та ухваленні виправдувального рішення.

За її словами, звільнення екс-міністра МВС Юрія Луценка є важливим сигналом для Європи, він повертається до політичного життя країни.

Таку думку висловила представник Луценка в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко в коментарі "Інтерфакс-Україна" в неділю.

"Це значить, що він судимий, але звільнений від відбування покарання. Хоч помилування і не знімає судимості, але тим не менше, дає можливість Луценку полікуватися, - повертає йому значну частину людських прав, він нарешті повертається до політичного життя України та навіть при бажанні може балотуватися в президенти", - сказала Теличенко.

За словами адвоката, незважаючи на прикрий осад, що залишився після незаконного рішення Касаційного суду, звільнення Луценка з-під варти "є дуже важливим сигналом про те, що Україна таки хоче виконувати вимоги Європи, спрямовані на виправлення проблем у сфері правосуддя та виборів".

"Таким чином, з'явилася надія, що в листопаді буде підписано угоду про асоціацію", - резюмувала Теличенко.

Також вона висловила думку, що оскільки серед вимог Євросоюзу є й питання звільнення з-під варти екс-прем'єра Юлії Тимошенко, то президент може звільнити і її.

"Я не бачу підстав не помилувати Тимошенко, оскільки вона засуджена не за насильницький злочин і у неї також проблеми зі здоров'ям", - додала адвокат.

Теличенко підкреслила: "Сьогодні для держави Україна надзвичайно важливим є виконати принаймні ті вимоги ЄС, які не вимагають тривалого часу і зусиль".

Разом з тим, нардеп від "УДАРу" Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook написала щодо звільнення Луценка: "Ура! Але мова повинна йти не про помилування, а про реабілітацію!!! Він ні в чому не винуватий, окрім того, що опонент Януковича".

У свою чергу нардеп від "Батьківщини" Володимир Ар'єв написав: "Чудова новина на Благовіщення! Юра Луценко скоро буде на свободі! Наступний етап - позов до Європейського суду з прав людини, де будемо доводити що звинувачення проти нього були безпідставні і вигадані".

Як повідомлялося, у неділю президент Віктор Янукович підписав указ про помилування Луценка та екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука. Прес-служба Державної пенітенціарної служби заявила, що цей указ було виконано в повному обсязі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування