Політологи: Повернення Луценка – виклик для лідерів опозиції

Неділя, 7 квітня 2013, 15:36

Хоча звільнений екс-міністр МВС Юрій Луценко не зможе претендувати на будь-які офіційні посади, він не залишиться осторонь від політичної діяльності, і це буде певним викликом для нинішніх лідерів опозиції.

"У політику він, напевно, повернеться. Навряд чи в статусі кандидата в депутати або кандидата на якісь посади, зокрема посаду президента", - висловив думку директор Центру "Пента" Володимир Фесенко.

"По-перше, я не беруся давати юридичні оцінки, але, як я розумію, судимість залишається, і він не зможе виступати в ролі кандидата на пристойні посади. З іншого боку, я думаю, що він чудово розуміє, що від нього очікуватимуть якоїсь участі в конкуренції між опозиційними лідерами. Може, навіть підштовхуватимуть до того, що б він включився в цю конкуренцію", - зазначив політолог, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він вважає, що Луценко не претендуватиме на роль одного з "цвяхів" опозиції, але роль неформального авторитета він, звісно, виконуватиме.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також висловив думку, що "як людина судима, він не зможе брати участь у виборчих компаніях, але як одному з морально-політичних авторитетів, морально-політичних лідерів опозиції, безумовно, йому місце вже заброньовано".

Він вважає, що для опозиції звільнення екс-міністра з його наступною політичною діяльністю буде якимось викликом, "тому що опозиція звикла працювати в триголовому форматі, ну а тепер з'являється досить потужна і морально та політично загартована голова. Ось і цікаво, як інші лідери поставляться до того, що до Луценка, як мінімум, прислухатимуться, а як максимум - робитимуть на нього ставки".

У свою чергу Фесенко думає, що Луценко стане "своєрідним зважувальним фактором для нинішніх опозиційних впливів".

"У всякому разі, я сказав би так: зараз формуватиметься така специфічна формула "3+1", три офіційні "цвяхи" опозиції і плюс один моральний авторитет, не наділений особливими повноваженнями або якимось особливим політичним статусом, але, звісно, з ним радитимуться, до його думки прислухатимуться, і він впливатиме на громадську думку і на політичну думку в опозиційному середовищі", - наголосив політолог.

За його словами, "цвяхам" опозиції доведеться рахуватися з думкою Луценка. Тому ситуація стане складнішою, зокрема, з обговоренням, з ухваленням якихось рішень.

"Можливо, буде більше не прямих, а непрямих протиріч, непрямих інтриг, якихось нюансів в оцінці ситуації, у розвитку політичного процесу. Тому Луценко впливатиме, як і раніше, не безпосередньо, а скоріше опосередковано на опозицію, але можливостей такого впливу у нього стане більше", - сказав Фесенко.

У той же час політологи впевнені, що помилування екс-міністра МВС України Юрія Луценка не приведе до аналогічного звільненню екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Фесенко зазначив, що за чутками, навіть у рамках переговорів, неофіційних контактів з українською владою, багато європейських політиків передавали такий сигнал, що "для нас дуже важливе звільнення хоча б Луценка". Тобто, демонстрація вирішення проблеми вибіркового правосуддя хоча б на прикладі Луценка.


"Що стосується Тимошенко, то навіть багато хто в Брюсселі, не кажучи вже про Варшаву, інших європейських столицях, зрозуміли, що навряд чи відбудеться звільнення Тимошенко, оскільки занадто складна і значима ця проблема для нинішньої української влади", - підкреслив Фесенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування