Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США закликають звільнити Тимошенко, ЄС – переглянути її справу

Середа, 1 травня 2013, 10:41

Адміністрація Сполучених Штатів Америки наполягає на звільненні Юлії Тимошенко. 

Про це заявив представник Державного департаменту США Патрік Вентрел на брифінгу у Вашингтоні 30 квітня, повідомляє сайт Тимошенко з посиланням на прес-службу Держдепу.

"Ми знову закликаємо звільнити Юлію Тимошенко і припинити практику вибіркового правосуддя в Україні", - сказав він, коментуючи рішення Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України". 

У свою чергу, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон та комісар Єврокомісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле закликають владу України ретельно переглянути справу Тимошенко на підставі рішення ЄСПЛ. 

"Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України" підтверджує занепокоєння, з яким виступає ЄС щодо довільного судового розгляду у випадку Юлії Тимошенко", - йдеться у спільній заяві Ештон та Фюле. 

Представники ЄС закликають владу України ретельно переглянути ситуацію Тимошенко. "Ми наголошуємо на важливості якнайшвидшого виконання владою України всіх рішень Європейського суду з прав людини", - заявили вони. 

Ештон і Фюле також закликають владу тісно співпрацювати з моніторинговою місією Європарламенту в Україні на чолі з Петом Коксом та Олександром Кваснєвським "з метою усунення наслідків поточної ситуації та усунення заклопотаності щодо виборчого правосуддя в Україні". 

Керівництво ЄС нагадало, що влада України також має вжити термінових заходів для виправлення системних процедурних недоліків за допомогою всеосяжної реформи судової системи, щоб не допустити повторення випадків вибіркового правосуддя.

"Це необхідно для того, щоб повною мірою реалізувати висновки Ради закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 року та спільної заяві саміту Україна - ЄС від 25 лютого 2013 року", - резюмували Ештон та Фюле. 

Як відомо, 30 квітня Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт Юлії Тимошенко 5 серпня 2011 року у рамках судового розгляду "газової" справи та подальше утримання її під вартою до винесення вироку.

Згідно з висновком Євросуду, ці рішення українського суду є політично мотивованими. 

Влада України може оскаржити це рішення впродовж 3 місяців у Великій Палаті ЄСПЛ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування