Експерти: Призначення нового члена КС суперечить європейським стандартам

Середа, 15 травня 2013, 08:46

Призначення президентом Віктором Януковичем Олександра Тупицького суддею КС суперечить європейським стандартам.

Така думку висловив колишній суддя КС Микола Козюбра у коментарі Комерсант-Україна.

"Це абсолютно не відповідає європейським стандартам. Ми все далі відходимо від загальноприйнятого порядку комплектування КС",- заявив суддя КС у відставці.

"У європейському конституційному праві існує загальне правило: судді судів загальної юрисдикції не готові до роботи в КС. І навіть у тих країнах, де в КС приділяється квота для суддівського корпуса, їх там меншість", - додав він.

Його підтримав експерт Центру ім. Разумкова Микола Мельник.

"Діяльність КС, по суті, науково-дослідна, а не судочинство. Там повинні працювати переважно вчені, а не судді",— сказав він. 

Мельник послався на проведене експертне опитування, згідно з яким лише 15% фахівців вважають, що КС функціонує на тій базі, яка передбачається Конституцією.

"Ви самі бачите — призначений черговий "донецький", що тут говорити. Влада не розуміє важливості незалежності судової галузі. Уважається, що центр управління має бути в одних руках і поширюватися на всі галузі влади",— відзначив Козюбра. 

Вакансія в КС з'явилася 25 квітня, коли президент Віктор Янукович звільнив суддю Дмитра Лілака з формулюванням "за власним бажанням".

Видання з посиланням на джерела відзначає, що насправді Лілак не писав прохання про відставку на ім'я Януковича, однак в адміністрації президента виявили заяву, підписану суддею ще в 2007 році, під час одного з етапів протистояння між КС і тодішнім главою держави Віктором Ющенком.

Втім, Дмитро Лілак не став заперечувати рішення президента, відзначає газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування