Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міністр: Україна навряд оскаржуватиме рішення Євросуду по Тимошенко

Четвер, 2 травня 2013, 13:02

Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає мінімальною можливість оскарження Україною рішення Євросуду з прав людини за скаргою екс-прем'єра Юлія Тимошенко

Про це він сказав в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Причиною такого рішення є те, що єдине встановлене Євросудом порушення вже виправлено на законодавчому рівні з ухваленням нового Кримінального процесуального кодексу.

"Єдина позиція, за якою державу Україну визнано порушницею - це ст. 5 Конвенції з прав людини (порушення прав під час арешту). І цю позицію вже виправлено після вступу в дію нового Кримінального процесуального кодексу", - сказав Лавринович.

За його словами, необхідно зробити офіційний переклад рішення ЄСПЛ, проаналізувати цей документ, але навряд-чи держава Україна подаватиме апеляцію на це рішення.

"Я не бачу тут предмету для оскарження, тому що є порушення за однією позицією, а новий КПК ухвалено і працює, тому ймовірність оскарження мінімальна", - зазначив міністр, пояснивши, що зі зміною законодавства України все рідше застосовує арешт, як запобіжний захід.

Що стосується визнання Європейським судом порушення за ст. 18 Європейської конвенції з прав людини, то, як наголосив Лавринович, йдеться про політичну мотивацію, оскільки в самому рішенні міститься фраза "з інших мотивів" і йдеться про застосування арешту за мотивами неповаги до суду.

"Стаття 18 констатує, що фактично затримання та арешт були покаранням за неповагу до суду. Рішення про зміну запобіжного заходу ухвалювалося з інших мотивів", - пояснив міністр.

При цьому він наголосив, що "Європейський суд констатував відсутність політичних мотивів затримання пані Тимошенко"

Також Лавринович акцентував увагу на тому, що невизнання Європейським судом фактів катувань стосовно Тимошенко "свідчить про те, що справу усвідомлено політизували".

Як повідомлялося, ЄСПЛ 30 квітня встановив порушення трьох пунктів ст. 5 (право на свободу і безпеку), а також ст. 18 (обмеження щодо прав) Конвенції із захисту прав і основних свобод людини у зв'язку з арештом Ю.Тимошенко у "газовій справі". Водночас ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона на тортури) Конвенції не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування