Кабмін таки позбавляє журналістів акредитації за акцію протесту

Середа, 22 травня 2013, 17:30

Секретаріат Кабміну позбавить акредитації журналістів - учасників акції на засіданні уряду 22 травня.

Про це заявив прес-секретар прем'єра Миколи Азарова Віталій Лук‘яненко, повідомляє УНІАН.

"Прем`єр-міністр доручив позбавити акредитації учасників акції, які своєю поведінкою порушили порядок висвітлення роботи засідання Кабінету міністрів. Це законна вимога. Відповідно до закону Департамент інформації та громадських комунікацій секретаріату КМУ, що відповідає за акредитацію, виконуватиме це доручення", - йдеться в коментарі Лук‘яненка.

За його словами, засоби масової інформації, які представляють журналісти-учасники акції, зможуть акредитувати для роботи в уряді інших журналістів.

"Передбачений законом захід торкнеться виключно й персонально тих, хто порушив порядок. ЗМІ, які представляють ці журналісти, зможуть акредитувати інших співробітників. Ніяких перешкод роботі журналістів в уряді не створювали й не створюватимуть", - йдеться в коментарі.

Як відомо, медіа-експерти заявили, що доручення прем'єра позбавити акредитації було незаконним.

За їхніми словами, закон "Про інформацію"" передбачає лише один вид позбавлення акредитації з ініціативи органу влади - "за неодноразове грубе порушення ним обов'язків, визначених цією статтею".

У статті 26 цього закону визначено лише такі обов'язки акредитованих журналістів: журналіст, працівник ЗМІ зобов'язаний дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб.

Фото Дмитра Власова
Фото Дмитра Власова

У середу 10 журналістів під час засідання Кабміну влаштували мовчазну акцію на знак протесту проти побиття їхніх колег Ольги Сніцарчук і Влада Соделя під час мітингів 18 травня, а також проти неадекватної реакції на ці події з боку влади.

Під час виступу Азарова журналісти повернулися до міністрів спинами, на яких було написано: "Сьогодні журналістка! Завтра - ваша дружина, сестра, донька. Дійте!".

На це Азаров вигнав журналістів і наказав позбавити їх акредитації. "Всіх поіменно записати і позбавити акредитації. Ми поважаємо роботу журналістів, але не перетворюйте засідання на цирк", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування