Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни, що попросили притулку в Україні, вимагають дотримання їхніх прав

Понеділок, 27 травня 2013, 22:32

Громадяни Російської Федерації, які звернулися до української влади з проханням про отримання статусу біженця, закликають до неухильного дотримання їх прав на території України.

Про це йдеться в їх заяві, яке є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

"Ми, громадяни Росії, що вимушено перебувають на території України, вимагаємо: неухильного дотримання Женевської Конвенції про права біженців та шукачів притулку; неухильного дотримання наших прав як осіб, які є шукачами притулку на території України; припинення дискримінаційної політики щодо громадян Росії і Білорусії, які є шукачами притулку в Україні", - сказано в заяві.

Згідно з інформацією, раніше Державна міграційна служба відмовила в наданні статусу біженця активісту "Другой России" Олексію Дев'яткіну, журналістці Дженні Курпен і активісту "Солидарности" Михайлу Маглову.

"Вони оскаржили відмову, і у Курпен вже почався розгляд", - йдеться в заяві.

Крім того, в тексті заяви йдеться про відмову українським міграційним органом у видачі паспорта росіянам, які шукають притулок в Україні.

"27 травня громадянин РФ Михайло Маглов, що попросив притулку в Україні, не зміг отримати паспорт у київському управлінні Міграційної служби у справах біженців. Співробітники відомства заявили про те, що ухвалено рішення більше не видавати шукачам статусу біженця їхні паспорти", - повідомляють росіяни.

Автори пояснили, що під час входження громадянина в процедуру отримання статусу біженця його паспорт передається на зберігання в міграційну службу, проте він може видатися на прохання здобувача для вирішення деяких питань (отримання грошового переказу, реєстрація шлюбу, укладення договору про оренду житла тощо) за умови, що він його поверне.

Водночас, згідно з текстом заяви, паспорти Державна міграційна служба "забирає тільки у громадян Білорусі і Росії".

"Цікавий той факт, що саме громадянам цих країн в Україні, як правило, відмовляють у статусі біженця (наприклад, з 2007 року Україна не дала статусу жодному прохачеві з Росії)", - йдеться в заяві.

У ній також наголошується, що з отриманням паспорта були проблеми і у журналістки Курпен.

"Таким чином, влада України видавлює біженців, які ще не отримали статусу, за рамки правового поля: вони не мають права офіційно працевлаштовуватися, практично позбавлені можливості отримувати допомогу від родичів і друзів, і при цьому влада не надає їм тимчасове житло і хоч якусь грошову допомогу", - йдеться в заяві.

Автори стверджують, що наразі в Україні просять політичного притулку кілька громадян РФ, які залишили країну через побоювання стати фігурантами "Болотноїо справи".

"Це активіст Солидарности" Михайло Маглов, член "Другой России" Олексій Дев'яткін і його дружина, журналіст Дженні Курпен, представник "Російського соціалістичного руху" Філіп Гальцов. Кожен з них так чи інакше стикався з різними труднощами через те, що Україна не дотримується положень Женевської конвенції "Про статус біженців" від 1951 р.", - стверджують автори документа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування