Поліція залишає головну площу Стамбула, людям дозволили протестувати

Субота, 1 червня 2013, 22:51

Влада надала дозвіл десяткам тисяч протестувальників в Стамбулі продовжувати демонстрації.

Як повідомляє Радіо Свобода, поліція залишає головну площу Стамбула, де раніше проти людей були застосовані сльозогінний газ та водомети. Також повідомляли про пластикові кулі.

Місцеві агенції новин повідомили, що поліція залишає барикади після того, як демонстранти кидали туди феєрверки.

Як передає Бі-Бі-Сі, раніше прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що роботи з реконструкції центрального парку в Стамбулі будуть продовжені, незважаючи на обурення багатьох городян, яке переросло в масові демонстрації.

При цьому Ердоган не уточнив, чи збирається влада будувати в історичній частині парку торговий центр, проти чого й обурилися жителі міста. Він також закликав демонстрантів негайно припинити протестні акції.

Ердоган визнав, що поліція зробила помилку, використавши сльозогінний газ проти протестантів, і пообіцяв провести ретельне розслідування звинувачень на адресу поліцейських.

У Стамбулі в суботу вранці сотні людей провели ходу через Босфорський міст на підтримку учасників антиурядових виступів. Поліція намагалась розігнати їх сльозогінним газом, дехто з мітингувальників почав кидати каміння. Вигукуючи антиурядові слогани, протестувальники у столиці спробували прорватись до парламенту.

В результаті сутичок у п’ятницю між демонстрантами і поліцією в стамбульському районі Таксим десятки людей отримали поранення. Затримано понад 60 людей. Правоохоронні органи застосували сльозогінний газ і водомети, щоб розігнати протестуючих, які виступили проти планів реконструкції цієї частини міста та вирубки дерев у парку Гезі.

Протести проти реконструкції площі Таксим вилилися в невдоволення політикою, що проводиться Ердоганом. Ситуація виявила незадоволення молодих людей урядом та владною партією через "наплив ісламізації". Ердоган перебуває при владі з 2002 року, критики заявляють, що його уряд стає все більш авторитарним.

Маніфестації пройшли і в інших містах країни, у тому числі в столиці − Анкарі, а також в Ізмірі, Бодрумі і Коньї.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування