Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про електронне стеження спецслужб США розповів екс-співробітник ЦРУ

Понеділок, 10 червня 2013, 08:50

Стало відомо ім'я людини, яка розповіла про те, що спецслужби США мають доступ до інформації про клієнтів найбільших інтернет і телекомунікаційних компаній, таких як Microsoft, Skype і Facebook.

Нею виявився 29-рычний Едвард Сноуден, який сам зв'язався з журналістами газети "Guardian".

Сноуден
Сноуден

З минулої п'ятниці новина у зв'язку з діями Агентства національної безпеки стала головним міжнародним скандалом.

Самому президенту Бараку Обамі довелося пояснювати, що мова йде не про прослуховування розмов, а тільки про інформацію про телефонні з'єднання, причому винятково іноземних громадян, а не американців, відзначає канал "Дождь".

Санкцію на це дали обидві палати конгресу, а мобільні оператори й інтернет компанії про це навіть не знали. Директор національної розвідки Джеймс Клаппер обіцяв покарати автора витоку, і от він вирішив не чекати викриття й заявив про себе сам.

Сноуден – колишній співробітникоднієї з технічних служб ЦРУ, який зараз працює в приватній консалтинговій компанії Booz Allen Hamilton.

Сноуден зв'язався з журналістами британської "Guardian", з публікації якої й почався цей грандіозний скандал.

Мова в ній тільки про американського оператора зв'язку Verizon, але наступного дня, перевіряючи інформацію, "Washington Post" написала вже про те, що спецслужби США мають доступ до серверів дев'яти найбільших інтернет компаній, включаючи Apple, Facebook, Google і Microsoft.

Наразі Сноуден перебуває в Гонконзі, він підкреслив, що "не збирається ховатися".

"Я маю намір просити політичний притулок у будь-якій країні, яка вірить у свободу слова й виступає проти порушення недоторканності приватного життя", - сказав колишній співробітник ЦРУ.

Він також заявив, що із самого початку не намагався приховувати свою особу, оскільки спочатку був впевнений у своїй правоті. На його думку, суспільство має знати про секретні програми, якими займається Агентство національної безпеки й інші спецслужби США.

Крім того, він підкреслив, що ретельно вивчив кожний документ перед тем, як відправити його в пресу, і переконався, що розголос не нанесе шкоди нікому зі співробітників і агентів розвідки. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...