Замороження виборів у Києві може завадити євроінтеграції

Понеділок, 10 червня 2013, 14:33

Відтермінування виборів до Київради та мера української столиці матиме негативний вплив на процес європейської інтеграції України.

Про це заявила депутатка німецького Бундестагу та експерт фракції "Союз 90/Зелені" із зовнішніх відносин Віола фон Крамон в інтерв'ю DW.

На її думку, рішення Конституційного суду України щодо місцевих виборів є "великою помилкою, яка подає дуже поганий сигнал всім демократичним інститутам і обраним радам в Україні".

У той час, як у Брюсселі, Берліні або Парижі українські політики переконують, що їхня країна готова до угоди про асоціацію, в самій українській столиці відбуваються процеси, котрі суперечать демократичним зобов'язанням Києва, зазначила фон Крамон.

"Я можу тільки порадити відповідальним за це українським політикам: дотримуйтеся своїх зобов'язань. Якщо ви хочете в Європу, подбайте про те, аби вибори в Києві відбулися якомога раніше", - заявила вона.

У свою чергу, німецький представник фракції Європейської народної партії у Європарламенті, член ХДС Міхаель Ґалер вважає ситуацію навколо виборів у Києві частиною стратегії українського президента, метою якої є нейтралізація опозиції.

"Це класичний випадок залежного суду й готовності служити владі", - заявив євродепутат.

На його думку, у випадку України більше не можна говорити про незалежне судочинство, бо воно "радянського, а не європейського штибу".

Віола фон Крамон вважає, що на муніципальних виборах, особливо в Києві, позначається "невдоволення населення політикою уряду".

На її думку, відсутність мера Києва уже тривалий час створює "величезну проблему із самоврядуванням в Києві, коли не знаєш, хто насправді відповідальний за місто".

Водночас німецька депутат переконана, що перенесення київських виборів може створити прецедент, коли подібне "можна буде зробити й в будь-якому іншому місті".

"Тож, це проблема не лише муніципального, а й національного рівня", - вважає фон Крамон.

Ґалер у зв'язку з ситуацією в Києві також оцінив виборчі перспективи України і висловив побоювання щодо демократичного проведення президентських виборів 2015 року.

"Два тижні тому я запитав міністра закордонних справ Кожару, чи можемо ми розраховувати на те, що відбудуться народні вибори президента у два тури. Він відповів нерозбірливо і не надав жодного запевнення", - зауважив Ґалер.

Як відомо, Конституційний суд України постановив, що чергові вибори до місцевих рад мають відбутися одночасно на території України останньої неділі жовтня 2015 року, – хоча громадськість і опозиція вимагали провести вибори Київради й мера столиці у 2013 році.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування