Представники Азарова і Фірташа напишуть новий закон про освіту

Неділя, 16 червня 2013, 11:21

У парламентському комітеті з питань науки і освіти розпочала діяльність робоча група з напрацювань положень нового законопроекту "Про освіту".

До складу робочої групи увійшли відомі експерти в галузі освіти, науковці та керівники вищих навчальних закладів, представники Федерації роботодавців України, органів студентського самоврядування, міністерств та відомств, пише "Освіта.uа".

Як зазначила голова Комітету Лілія Гриневич, цей закон має визначати основи законодавства про освіту, стати базовим і задавати напрямок розвитку національної системи освіти в цілому: від дошкільної до освіти впродовж життя.

"Маємо зробити цей закон людино центричним, поставити в центр нього дитину - її розвиток і розширення потенціалу впродовж життя, а також вчителя і викладача - покращення їх соціального становища і мотивації до кваліфікаційного зростання", - зазначила Гриневич.

У законопроекті планують визначити місце системи забезпечення якості освіти та спроектувати нову систему управління освітою.

Також планується здійснити "юридизацію" конституційного права на освіту таким чином, щоб держава могла гарантувати право громадян на освіту в максимальному обсязі, залишаючись в межах доступних державних ресурсів.

За словами Гриневич, будуть визначені види освіти, освітні рівні, передбачено визначення державної політики в галузі освіти, принципи управління у сфері освіти, повноваження органів влади у сфері освіти.

Окремий розділ законопроекту буде присвячено академічним свободам, автономії навчального закладу. Законопроект також передбачає врегулювання системи ліцензування освітньої діяльності, внутрішнє і зовнішнє забезпечення якості освіти.

Як відомо, головою Ради Федерації роботодавців України є Дмитро Фірташ.

Раніше на розгляд Верховної Ради було винесено три варіанти Закону "Про вищу освіту" - "ректорський" - Сергія Ківалова, Григорія Калетніка та Миколи Сороки, "опозиційний" - Арсенія Яценюка, Лілії Гриневич, Олега Тягнибока та ін., а також варіант, розроблений робочою групою під керівництвом ректора НТУУ "КПІ" Михайла Згуровського, написаний на основі варіанту, запропонованого раніше Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Студентство протестувало проти ухвалення законопроекту від "регіоналів": на думку молоді, документ обмежив би права студентів і сприяв самоуправству ректорів. Так, проект закону не гарантував стипендії успішним студентам, залишаючи рішення цього питання на совісті адміністрації вишів, не захищав від зростання вартості контракту протягом терміну  навчання та дозволяв  навчальним закладам відраховувати студентів "на свій розсуд".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування