У Туреччині все більше людей переходять на мовчазний протест

Середа, 19 червня 2013, 13:03

Сотні турків приєдналися до мовчазного протесту на площі Таксим у Стамбулі у вівторок увечері і дедалі більше людей долучаються до мовчання-спротиву.

Про це повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на агенцію dpa.

Нову форму протестів запропонував турецький митець Ердем Ґюндуз, який у ніч із понеділка на вівторок 8 годин мовчки простояв на площі, доки поліція не почала розганяти протестувальників.

За його прикладом, демонстранти просто мовчки дивляться на портрет засновника турецької держави Мустафи Кемаля Ататюрка. Портрет видніється на будівлі однойменного культурного центру.

"Молода жінка, одягнута в чорне, тримає в одній руці порожній патрон від сльозогінного газу, а в іншій – турецький кримінальний кодекс. Дехто загорнувся в турецькі прапори", - оповідає ресурс.

Поліція, яка минулими днями масово застосовувала сльозогінний газ, скупчилася позаду демонстрантів, однак водомети тримає напоготові.

У вівторок, за різними оцінками, було затримано до 130 протестувальників. Їх звинувачують в антиурядових протестах і насильницьких діях проти поліції.

Генсекретар ООН Пан Гі Мун висловив занепокоєння жорстким ставленням турецького уряду до демонстрантів. Він стежить за розвитком протестів і дуже засмучений через загиблих і поранених у зіткненнях із поліцією, повідомляє агенція afp.

Пан Гі Мун закликав усі сторони бути максимально стриманими й почати конструктивний діалог, аби подолати різницю в поглядах й уникнути насильницьких сутичок.

Нова хвиля протестів здійнялася в Туреччині після того, як поліція вдруге брутально розігнала мирний табір демонстрантів у парку Гезі поблизу площі Таксим. Влада планує реконструювати там османську казарму та облаштувати помешкання, магазини або музей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...