Журналістам радять захищатися від Курченка профспілкою

П'ятниця, 21 червня 2013, 21:29

Незалежна медіа-профспілка України закликає журналістів, які працюють у редакціях UMH Group, створити профспілку.

Це дозволить захистити свободу слова та високі умови праці навіть за нового власника, вважають у НМПУ.

Там нагадали, що згідно з українським законодавством "профспілка має безліч прав".

"Вона може виступати від імені трудового колективу, вести переговори з роботодавцем, підписувати Колективні Угоди. Саме Колективна Угода (а не інший документ) дозволяє юридично зафіксувати стандарти та умови праці на підприємстві. Згідно з законом "Про колективні договори і угоди" цей документ є обов'язковим для виконання", - йдеться у заяві НМПУ.

Якщо роботодавець ухиляється від підписання колективної угоди, він може бути оштрафований. Порушення колективної угоди також передбачає покарання у вигляді штрафу.

Крім того, нагадали у НМПУ, роботодавці зобов'язані вести колективні переговори з профспілками, а ті мають право вимагати розірвання трудового договору з керівником, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори та угоди. Така вимога профспілок є обов'язковою для виконання.

 Профспілки також можуть організовувати страйки. Вони мають право на доступ до фінансової інформації компанії (для підготовки колективної угоди, наприклад), можуть захищати працівників від незаконних звільнень або тиску збоку власника або топ-менеджера компанії.

"НМПУ має 10-річний досвід профспілкової роботи і готова поділитися ним з журналістами UMH Group", - сказано у заяві.

Як відомо, медіахолдинг Бориса Ложкіна, до якого, зокрема, входять видання "Кореспондент", "Фокус", "Forbes", "Комсомольская правда в Украине", купив одіозний олігарх Сергій Курченко.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News