"Газпром" переконує європейців не закачувати газ в українські сховища

П'ятниця, 28 червня 2013, 16:00

"Газпром" ніколи не буде зберігати газ в українських підземних сховищах.

Про це голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив на прес-конференції в Москві за підсумками річних зборів акціонерів компанії, відповідаючи на питання про його позицію щодо планів України створити енергетичний хаб, передає УНІАН.

"Україна може будь-які проекти в енергетичній газовій сфері пропонувати зарубіжним партнерам, але я хочу сказати про досвід "Газпрому". Україна говорить, що в її сховищах можна було б зберігати газ – закачувати його влітку і продавати взимку. У "Газпрому" є досвід закачування газу в ПСГ України – досвід суто негативний", - сказав Міллер.

Він повідомив, що зрештою питання було врегульоване з українськими партнерами, але для себе "Газпром" прийняв рішення не зберігати газ у ПСГ України.

"Ми для себе прийняли дуже жорстке рішення на підставі цього сумного непростого досвіду: ніколи, за жодних умов не закачувати газ у ПСГ України, які б умови наші українські друзі нам не пропонували. Ми на сьогоднішній день газ у ПСГ України не закачуємо і закачувати не будемо", - заявив Міллер.

Як повідомлялося, міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький 25 червня в Люксембурзі заявив, що перспектива створення енергетичного хаба на території України проясниться після вирішення питання про поставки газу з Європи через територію Словаччини.

При цьому він відзначив, що на сьогоднішній день йдуть переговори з іноземними трейдерами про зберігання ними газу в українських ПСГ в обсягу 15 млрд кубометрів за цінами нижчими за європейські.

26 червня на засіданні Кабміну прем'єр Микола Азаров доручив віце-прем'єру Юрію Бойку до саміту Україна-ЄС, який проводитиметься в листопаді у Вільнюсі, підготувати концепцію створення енергетичного хаба.

На початку травня в Брюсселі відбулася конференція щодо розвитку газового ринку України, під час якої, зокрема, обговорювалася ідея міністерства енергетики і вугільної промисловості України про створення в Україні східноєвропейського газового хаба.

Раніше Ставицький повідомив, що німецький газовий трейдер RWE, а також інші трейдери зацікавлені у використанні українських газових сховищ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування