"Газпром" більше не дасть Україні авансів на транзит

П'ятниця, 28 червня 2013, 20:32

"Газпром" більше не буде авансувати транзит газу через територію України.

Про це заявив глава російського газового холдингу Олексій Міллер на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє РИА Новости.

"Ми видали останній аванс в 1 мільярд доларів, цього вистачить до 1 січня 2015 року, і більше ми авансувати транзит не будемо", - сказав Міллер.

У середу "Газпром" повідомив, що надасть "Нафтогазу" аванс у розмірі 1 мільярд доларів на закупівлю газу для закачування в підземні сховища, наповнення яких необхідно для забезпечення безперебійного транзиту російського "блакитного палива" до Європи в зимовий період.

За словами Міллера, "Газпром" раніше досяг з українськими колегами домовленості щодо того, що далі дати 1 січня 2015 року російська компанія авансувати Україну в рахунок оплати за транзит не буде.

"Цифра один мільярд визначена простим рахунком - сума до того виданого авансу і того терміну, який залишався до 1 січня 2015 року і прогнозованим на 2014 рік обсягом транзиту через територію України", - пояснив Міллер.

Він також заявив, що Україна не має права розпоряджатися російським газом в трубі, організовуючи віртуальний реверс.

"Що стосується реверсу, є договір на транзит. Україна не має права розпоряджатися російським газом в трубі на території України як своїм, тому будь-який віртуальний реверс є протизаконним. І саме виходячи з цього ми аналізуємо, складаємо ситуацію і за результатами цієї роботи будемо відповідним чином далі діяти і вживати відповідних заходів, якщо кроки України будуть протизаконними і суперечитимуть тим договорами, які у нас з ними укладені", - сказав Міллер.

"Що стосується закупівлі російського газу, то в контракті є умова "бери або плати", це зобов'язання поширюється на "Нафтогаз України", і надалі "Газпром" будемо взаємодіяти з цією компанією, виходячи, зокрема, з цього положення контракту", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News