ЄС розкритикував Туреччину за жорсткий розгін демонстрантів

П'ятниця, 7 червня 2013, 21:45

Комісар ЄС із розширення Штефан Фюле попередив прем’єра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, що надмірному використанню сили проти демонстрантів "не місце" в демократичній країні.
 
Як сказав він, виступаючи на конференції ЄС – Туреччина у Стамбулі, мирні демонстрації – це законний шлях висловити вимоги в демократичному суспільстві.
 
Зі свого боку, Ердоган у виступі на цій конференції заявив, що "відкритий до всіх, хто має демократичні вимоги", але повторив, що його владі протистоять "тероризм, насильство, вандалізм і дії, що загрожують іншим, прикриваючись свободами".
 
Він уже не вперше заявляє, що протести в Туреччині "межують із незаконністю" і що частина демонстрантів, за його словами, – "терористи".
 
Масові протести з участю десятків тисяч людей останніми днями охопили всю Туреччину з політичними вимогами, серед яких і відставка уряду Ердогана, вихідця з ісламістських кіл, якого звинувачують в автократичному керівництві, а також із протестами проти ісламізації Туреччини.

У сутичках із поліцією постраждали тисячі людей, із протестами також пов’язують смерть трьох людей.
 
Демонстрації спалахнули після жорстокого розгону екологічного протесту проти планів будівництва на місці парку Таксім-Ґезі біля площі Таксім у Стамбулі 31 травня.

Влада планує на місці невеликого парку відновити історичну будівлю, яка стояла там від початку 18-го століття до знесення в 1940-х і створення нинішнього парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування