Позов проти Тимошенко в США підкоригували

Неділя, 9 червня 2013, 12:50

Американська компанія Universal Trading & Investment Co. (UTICo) уточнила свій позов у Федеральному суді Нью-Йорка проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Як повідомляє "РАПСІ" з посиланням на судові документи, які є у розпорядженні агентства, позов до Тимошенко та її "спільників, серед яких її чоловік Олександр Тимошенко, колишній заступник міністра фінансів РФ Андрій Вавілов та 10 невстановлених осіб", уточнено в частині закону про організовану злочинність (RICO).

"Федеральний суд Нью-Йорка відхилив позов UTICo про стягнення близько 18,3 мільйона доларів з Тимошенко в грудні 2012 року. Компанії не вдалося пред'явити докази того, що представники Тимошенко чи вона особисто займалися будь-якою підприємницькою діяльністю в Нью-Йорку, зазначив суд ", - повідомляє РАПСІ.

"Проте клопотання про відновлення виробництва, подане незабаром після цього, було задоволено, і UTICo було дозволено внести зміни у свої вимоги лише у зв'язку з передбачуваними порушеннями закону RICO", - йдеться в повідомленні.

У скарзі стверджується, що Тимошенко з чоловіком здійснювали незаконну підприємницьку діяльність у Нью-Йорку, включаючи відмивання грошей ЄЕСУ через операції з використанням місцевих банків при співучасті колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, засудженого в США до 9 років ув'язнення і штрафу в розмірі 10 мільйонів доларів, і Вавілова.

Також, на думку українських правоохоронних органів, Тимошенко заплатила за замовні вбивства близько 2,479 мільйона доларів через банки Нью-Йорка, що за законодавством США підпадає під заборони, на які не поширюється позовна давність.

Закон RICO - закон про організовану злочинність. У рамках цього закону передбачається відповідальність за "ведення справ підприємства, чия діяльність впливає на торгівлю між штатами допомогою систематичної організованої злочинної діяльності".

У термінах RICO людина, яка є членом підприємства, яка вчинила будь-які два з 35 видів злочинів, може бути звинувачений у створенні організованої злочинної групи. До таких осіб можуть бути застосовані санкції у вигляді штрафу на суму до $ 25 тис. і передбачає тюремне ув'язнення на строк до 20 років. У разі якщо зафіксовано порушення RICO, потерпіла сторона має право вимагати компенсації збитків у потрійному розмірі.

Раніше захист Тимошенко просив суд відхилити позов UTICo з причини юрисдикції, а також неможливості Тимошенко брати заочну участь у суді через стан здоров'я.

У позовній заяві стверджувалося, що активи "Єдиних енергетичних систем України" (ЄЕСУ) незаконно виводилися під контролем Тимошенко в офшори, зокрема, на Кіпр, через структури на Британських Віргінських островах, островах Гернсі та Мен. Загальний обсяг цих активів перевищив 2,2 мільярда доларів, відзначає компанія, спираючись у своїх обчисленнях на дані Генеральної прокуратури України.

UTICo, зареєстрована в штаті Массачусетс, подала позов до Тимошенко після того, як компанії було відмовлено у залученні її в якості третьої особи, яка заявляє власні вимоги, до суперечки між українським екс-прем'єром, швейцарським трейдером "РосУкрЕнерго" (RUE) і одним з його власників Дмитром Фірташем.

Раніше повідомлялося, що саме Генпрокуратура України видавала американській компанії UTICo доручення на повернення в Україну коштів, виведених корпорацією ЄЕСУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування