Обама поговорив із Путіним про Сноудена

Субота, 13 липня 2013, 11:41

Президенти США та Росії обговорили справу екс-агента ЦРУ Едварда Сноудена, який просить тимчасового притулку в Росії і якого у США звинувачують у шпигунстві.

"Президент Обама поговорив телефоном із президентом Росії Путіним", - повідомляє Білий Дім.

"Два лідери відзначили важливість американо-російських відносин і обговорили низку питань безпеки та двосторонніх відносин, зокрема статус Едварда Сноудена та взаємодію в антитерористичній діяльності у рамках підготовки до зимової Олімпіади в Сочі", - сказано у повідомленні адміністрації президента США.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков також прокоментував зустріч лаконічно: "З ініціативи американської сторони відбулася телефонна розмова президентів РФ і США".

"Путін і Обама обмінялися думками з питань двосторонньої співпраці й тематику, пов'язану з безпекою. Крім того, вони обговорили ситуацію довкола Сноудена", - цитує його "Інтерфакс-Україна".

Телефонна розмова Обами і Путіна 12 липня 2013 року – фото з сайту White House
Телефонна розмова Обами і Путіна 12 липня 2013 року – фото з сайту White House

Раніше прес-секретар Білого дому Джей Карні заявив, що виступ Сноудена в аеропорту "Шереметьєво", в якому він звернувся до російських правозахисників і заявив про бажання просити у Росії політичного притулку, суперечить попереднім заявам російської влади про її нейтральну позицію в цій справі.

"Наша позиція щодо Сноудена та висунутих проти нього звинувачень залишається такою, як і була", - цитує Карні радіо "Свобода".

"Ми вважаємо, що його мають повернути до США, для того щоб він постав перед судом за цими звинуваченнями, і ми повідомили про ці вимоги багатьом країнам, включно з Росією", - сказав прес-секретар Білого дому.

Карні також зазначив, що надання Сноудену "пропагандистської платформи для вираження його ідей суперечить попереднім заявам російської влади про її нейтральну позицію" у цій справі, а також тому, що вони "не можуть контролювати його присутність в російському аеропорту".

"Це також суперечить запевненням російського керівництва про те, що воно не хоче, щоб Сноуден надалі завдавав шкоди американській безпеці", - заявив речник Білого дому.

Водночас Карні зазначив, що попри справу Сноудена адміністрація США не хотіла б зіпсувати "важливих  відносин з Росією".

Він наголосив, що є "абсолютно об’єктивне юридичне обґрунтування" повернення Соудена до США "за незаконне розголошення секретної інформації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News