АРМІЯ ЄГИПТУ ВІДПРАВИЛА ПРЕЗИДЕНТА У ВІДСТАВКУ

Середа, 3 липня 2013, 22:26

Міністр оборони Єгипту генерал Абдель-Фаттах аль-Сісі ввечері 3 липня звернувся до народу з телевізійним зверненням, в якому оголосив, що Мохаммед Мурсі вже не президент країни.

Трансляцію промови в прямому ефірі вів телеканал "Аль-Джазіра".

Після консультацій з лідерами громадських і релігійних організацій армія ухвалила рішення призупинити дію конституції, призначити главу конституційного суду тимчасовим главою держави, а також сформувати нейтральний технократичний уряд і призначити нові вибори.

Крім того, в Єгипті буде створено комітет національної єдності, до якого увійдуть всі політичні і громадські сили країни. Функції цього комітету поки не визначені.

За словами генерала, армія не втручатиметься в політику, але буде підтримувати законність, спокій і порядок під час перехідного періоду, повідомляє "Лента.ру".

Ні усунений від влади президент, ні його прихильники поки жодним чином не відреагували на ці новини. Де саме знаходиться Мурсі, зараз ніхто точно не знає. Відомо лише, що йому і найближчим його соратникам було заборонено виїзд за межі країни.

Повстання проти президента Мурсі почалося 30 червня - в річницю його інавгурації. Мільйони людей протестували проти побудови президентом авторитарної системи управління і нездатності уряду поліпшити стан економіки.

Мурсі та його прихильники з числа єгипетських ісламістів заявляли, що будуть битися за його легітимність, і, якщо знадобиться, візьмуть у руки зброю. Поки ніякої активності з їхнього боку не спостерігається.

Мурсі прийшов до влади в 2012 році після перших в історії країни вільних демократичних виборів. У другому турі він взяв верх над генералом Ахмедом Шафіком, набравши 51 відсоток голосів.

Майже відразу після перемоги він почав усувати політичних супротивників, заблокував роботу парламенту і судів, а також почав тиснути на журналістів. У результаті цих дій, а також нездатності уряду підняти економіку, популярність Мурсі різко пішла на спад.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування