Луценко пропонує закрити "фейкові вузи" і стимулювати онлайн-освіту

Неділя, 7 липня 2013, 23:43

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко виступає за реформування системи освіти.

"Те, що зараз пропонують нашим дітям в більшості випадків, є продажем диплому замість знань. Вже скоро це може призвести до остаточної дискваліфікації українських товарів та послуг", - цитує Луценка його прес-служба.

Серед першочергових кроків він пропонує терміново скоротити кількість "фейкових вузів, які продукують неуків".

"Всі спроби зробити це руками чиновників провалювалися. Дзвінок президента, чемодан від ректора або й просте земляцтво зводило процес вибору най- най- національних центрів освіти до безмежної кількості", - зазначає він.

"Вихід, напевне, у введенні системи державних сертифікатів, тобто оплати державою навчання в тому виші, який оберуть студенти після ЗНО. Такий відбір буде об'єктивним і дозволить сконцентрувати державну підтримку справжніх національних центрів освіти. Держзамовлення треба взагалі скасовувати, хіба що залишити його для навчання переможців олімпіад в Кембриджі, Оксфорді та Массачусетсі", - зазначає Луценко.

Він виступає також за створення системи перенавчання українців протягом дорослого життя. "Знання оновлюються зараз настільки стрімко, що освіта, отримана 10-20 років тому, вже малоактуальна. Якщо Україна претендує бути модерною індустріальною, а тим більше ІКТ державою, то треба стимулювати серед українців онлайн-освіту кращих світових та вітчизняних університетів", - зазначає політик.

"І останнє, але чи не найголовніше - магістр українського вишу має володіти розмовною англійською. Така ж вимога - для держслужбовців високого рангу. Це більше відірве нас від совка і зробить частиною сучасного світу, ніж усі мантри професійних європеїзаторів", - резюмує Луценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування