Кучма і Кваснєвський просять не псувати стосунки через давні конфлікти

Понеділок, 8 липня 2013, 12:27

Екс-президенти України та Польщі Леонід Кучма і Олександр Кваснєвський закликають громадян двох країн зробити все, щоб пам'ять жертв минулих конфліктів не стала приводом для погіршення відносин.

Про це йдеться у їхній спільній заяві з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Президенти зазначають, що багатовікова історія українсько-польських відносин знає багато світлих сторінок і чимало трагічних подій.

"У пам'яті українців і поляків подразненої раною залишається трагедія, яка сталася в 1943-1944 роках на Волині, Холмщині, Східній Галичині. Вона поглинула життя десятків тисяч людей, перетворила на попелища села і хутори, принесла багато страждань обом народам", - зазначається в заяві.

"Причини тієї трагедії мали як історичний, так і тодішній політичний характер. Наші пращури заплатили дорогу ціну за усвідомлення того, що український і польський народи повинні жити в мирі та дружбі", - додається у ній.

Водночас Кучма та Кваснєвський зазначають, що падіння недемократичних систем в обох країнах створило хороші передумови для взаєморозуміння і примирення між народами. Польща стала першою державою, що визнала незалежність України в 1991 році.

"З того часу нашими народами зроблено багато важливих кроків назустріч один одному – в політичній, економічній і культурній сферах. Польща завжди підтримувала євроінтеграційні прагнення України, а Україна враховувала польський досвід ринкової економіки та євроінтеграції", - наголошують екс-президенти.

Колишні глави держав нагадують, що в другій половині 1990-х років польський і український президенти взяли під патронат процес примирення, заклали основи взаємного прощення.

"Конфлікти минулого не можуть перекреслити те, що протягом століть об'єднує Україну і Польщу, і не можуть перекрити шлях до процвітання наших держав і добробуту наших народів", - переконані Кучма й Кваснєвський.

Читайте також: "Минуле як фактор конфліктів в українсько-польських стосунках"

"Ми звертаємося до політиків і всієї громадськості у Польщі та Україні пам'ятати і берегти великий дух нашого примирення і злагоди, який є національною, духовною і життєвою запорукою свободи і незалежності обох народів", - закликають вони.

Також екс-президенти просять громадян України та Польщі зробити все, щоб пам'ять жертв минулих конфліктів не стала приводом для погіршення відносин між двома народами.

Вони сподіваються наступного року побачити подальший прогрес діалогу та зближення між народами.

Як очікується, 14 липня в Луцьку за участю президента Польщі Броніслава Коморовського відбудуться жалобні пам'ятні заходи до 70-ї річниці волинської трагедії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News