Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

СБУ запропонувала Азарову вивести "з тіні" закупівлі держпідприємств

Понеділок, 8 липня 2013, 16:44

Служба безпеки України запропонувала Кабміну зобов'язати держпідприємства, які здійснюють закупівлі за власні кошти, публікувати їх результати на держпорталі.

Відповідний лист глава СБУ Олександр Якименко направив на ім'я прем'єра Миколи Азарова, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

"Від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні угоди у сфері держзакупівель збитки становлять 10-15% (35-52,5 мільярдів гривень) держбюджету щорічно", - пише він.

"Порядок проведення перевірок держзакупівель відтепер встановлюється Кабміном, а не Держфінінспекцією України", - розказав Якименко.

Держказначейство ввело додаткові процедури для отримання коштів з держбюджету.

Зокрема, з вересня 2012 року було введено обов'язкове узгодження платежів зі спецфонду держбюджету регіональними представництвами Міністерства фінансів.

Як наслідок, через відсутність погодження не була здійснена оплата вже виконаних договорів. Ці зобов'язання були перенесені як кредиторська заборгованість на 2013 рік.

Для усунення передумов зловживань у сфері держзакупівель СБУ пропонує внести зміни до закону про держзакупівлі, зокрема, зобов'язати держпідприємства оприлюднити результати держзакупівель за власні кошти, а також "під час оцінки конкурсних торгів перевіряти в учасників наявність власних виробничих потужностей, матеріально-технічної бази, а також кваліфікованих кадрів".

Як відомо, закупівлі держпідприємств за власні кошти були виведені з-під дії профільного закону в липні 2012 року голосами Партії регіонів, КПУ і фракції Народної партії Володимира Литвина.

Відповідний закон був підписаний Віктором Януковичем, незважаючи на заперечення представників ЄС, громадських організацій та ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування