Обама поставив Росію на паузу через розбіжності

Субота, 10 серпня 2013, 11:39

Американський президент Барак Обама заявив, що США в даний момент доречно взяти паузу у відносинах з Росією.

Виступаючи на прес-конференції в п'ятницю, він зазначив, що у відносинах двох країн "були тертя з моменту падіння Радянського Союзу".

"Росія не просунулася вперед по цілому комплексу питань, по яких, як ми вважаємо, вона могла б просунутися", - цитує Обаму Бі-Бі-Сі.

Американський лідер відзначив, що відносини Росії і США стали більш дружніми під час президентства Дмитра Медведєва, проте з моменту повернення в Кремль Володимира Путіна Росія стала частіше використовувати антиамериканську риторику, "яка відповідала деяким старим стереотипам протистояння США і Росії часів холодної війни".

У той же час, Обама зазначив, що його особисті відносини з президентом Путіним "не можна назвати поганими". Він заявив, що їх бесіди були відвертими і часто конструктивними, однак Путіну варто було б "дивитися вперед, а не назад".

Пояснюючи своє рішення скасувати двосторонній саміт з Путіним перед зустріччю Двадцятки у вересні в Санкт-Петербурзі, Обама заявив, що надання російською владою тимчасового притулку втікача співробітнику технічних служб ЦРУ Едварду Сноудену - не єдина причина, з якої він пішов на такий крок.

"Цей останній епізод - лише ще один в низці розбіжностей, які ми бачили в останні місяці щодо Сирії, з питань прав людини", - зазначив Обама.

"Нам доречно взяти паузу, подивитися по-новому, в якому напрямку рухається Росія, якими є наші інтереси, і таким чином відрегулювати відносини, щоб ми робили те, що добре для США, і, можливо, для Росії. Ми визнаємо, що існують відмінності, але ми не будемо їх повністю приховувати", - заявив американський президент.

У той же час Обама зазначив, що не вважає "доречним" бойкотувати Олімпіаду в Сочі в 2014 році через прийняття російською Думою закону про заборону гей-пропаганди.

"Ніхто не ображений більше за мене деякими законами проти геїв і лесбіянок, прийнятими в Росії", - сказав президент США.

Також в ході прес-конференції Обама заявив, що американська влада оприлюднить стільки інформації про роботу спецслужб, скільки можливо, щоб зняти стурбованість суспільства. За його словами, в АНБ з'явиться посадова особа, що відповідає за питання дотримання громадянських прав і свобод.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування