Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Податок на утилізацію авто розчиниться в держбюджеті - експерт

Неділя, 11 серпня 2013, 15:48

Податок на утилізацію автомобілів, який має запрацювати з 1 вересня, послужить для наповнення державного бюджету.

Про це у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна" пише доктор юридичних наук, професор Данило Гетьманцев.

"Новий обов'язковий платіж є різновидом екологічного податку. Він не є збором. Таким чином, законодавець, визначаючи правову природу платежу, заздалегідь передбачав неможливість його використання за певним цільовим призначенням, адже нецільовий характер є основною ознакою податку, на відміну від збору", - зазначає автор.

За його словами, "утилізаційний збір по-українськи, на відміну від зарубіжних аналогів, розчиниться в загальній частині державного бюджету, не ставлячи в залежність досягнення формальних цілей його введення від обсягу надходжень".

Експерт також стверджує, що у випадку з податком на утилізацію автомобілів формально мова не може йти про захисні заходи щодо вітчизняного автомобілебудування, оскільки податок формально не є додатковим митом або збором, що вводиться на імпорт автомобілів.

На думку автора, вводячи податок, уряд зробив все можливе для того, щоб формально піти від обмежень, встановлених СОТ, залишивши при цьому економічну суть обов'язкового платежу.

Гетьманцев також зазначає, що рішення прив'язати ставки утилізаційного податку на автомобілі до об'єму двигуна пояснюється фіскальною необхідністю.

"Який зв'язок між об'ємом двигуна і ставкою податку, яка хоча б теоретично повинна бути прив'язана до можливих витрат на утилізацію автомобіля, залишається загадкою. В даному випадку, відійти від тверезої логіки і здорового глузду законодавця змусив основний інстинкт фінансової гілки української влади - фіскальна необхідність, яка підказує просто-напросто, що з більш дорогих автомобілів можна взяти податки за вищою ставкою, ніж з дешевих", - підкреслює автор.

При цьому він вказує, що такі необхідні для розрахунку обґрунтованої ставки будь-якого утилізаційного збору категорії, як маса автомобіля і термін його експлуатації, були цілком прогнозовано відсунуті на задній план.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування