У Навального і в "Яндекс.Деньги" заперечують іноземне фінансування

Понеділок, 12 серпня 2013, 11:25

У виборчому штабі Олексія Навального спростували інформацію Генпрокуратури про фінансування кампанії з виборів мера Москви з-за кордону.

"Усе, що ми робимо, – абсолютно законне. Фінансування кампанії ведеться лише через виборчий рахунок. Жодне пожертвування від іноземної особи на виборчий рахунок не надійшло", - сказав "Інтерфаксу" голова передвиборчого штабу Навального Леонід Волков.

У понеділок Генпрокуратура РФ заявила, що виявлені факти іноземного фінансування кандидата в мери Москви Навального через систему "Яндекс-Деньги", матеріали спрямовані к слідчі органи для порушення кримінальної справи.

Вовков запевнив, що "усі платежі на виборчий рахунок надходять відповідно до закону".

"Цей рахунок перевіряється Мосміськвиборчкомом. Якщо в платежі не зазначено якийсь із обов'язкових реквізитів, то в робочому порядку Мосміськвиборчком пише нам лист, і ми повертаємо платіж, якщо людина не вказала дату народження чи прописку", - повідомив він.

"Надійшло близько 8 тис. платежів. Якби серед них виявився платіж від іноземного громадянина, то Мосміськвиборчком нам би про це повідомив, ми б повернули ці гроші", - сказав прихильник Навального.

За словами Волкова, на виборах мера Сочі в 2009 році влаштовувалися провокації: на рахунок політика Бориса Нємцова спеціально з-за кордону надсилали гроші й намагалися зняти його з виборів, але він їх повернув.

Він розцінив твердження про закордонне фінансування кампанії Навального як "очевидну спекуляцію". "Із фінансуванням виборчої кампанії у нас усе добре й усе законно", - заявив Волков.

"Ми вважаємо, що це спроба вибудувати інформаційну повістку. Ми говоримо: давайте обговорювати плани розвитку міста, чи треба реконструювати Ленінський проспект, які Москві потрібні охорона здоров'я й освіта, а вони у відповідь: ми чотири тижні по телевізору будемо розповідати, що Навальний – агент держдепу, і так переможемо. Ви хотіли чесних виборів – от такі будуть чесні вибори", - заявив Волков.

У свою чергу, представник прес-служби компанії "Яндекс.Деньги" Ася Мелкумова заявила радіо "Эхо Москвы", що "прокуратура до "Яндекс-Деньги" не зверталася".

"По-друге, IP-адреса свідчить лише про технічні налаштування доступу до інтернету в людини, яка відправляє платіж. І нічого не говорить про її громадянство. Ось, наприклад, якщо ви з відпустки в Італії відправляєте гроші, ви залишаєтеся громадянином Росії. Відбувається рубльовий переказ усередині країни", - сказала вона.

"Ну й по-третє, "Яндекс-Деньги" не обслуговує юросіб. Гаманці в системі можуть мати лише фізичні особи", - додала вона. 

"Ми не розуміємо, по яких параметрах Генпрокуратура зробила висновок про іноземців. Із того, що ми бачили на сайті, йдеться про IP-адреси. IP-адреси говорять тільки про фізичне знаходження людини, але не про його громадянство", - наголосила Мелкумова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...