За два роки прихильників незалежності стало у півтора рази більше

Субота, 17 серпня 2013, 10:04

Число прихильників незалежності України за останні два роки зросло майже в півтора рази.

Згідно з даними соцопитування, який провели Український інститут соціальних досліджень ім. Яременко спільно з Центром "Соціальний моніторинг", якби референдум про незалежність України проводився в 2013 році, за неї проголосував би 61% громадян.

Не підтримує незалежність 21% опитаних. Ще близько 18% не визначилися з відповіддю.

Як повідомила в інтерв'ю ZN.UA голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, в 2001 році за незалежність проголосували б 56% населення, а проти - 28%. Решта респондентів вагалися з відповіддю.

У 2011 році, коли відзначали 20-річчя незалежності, тих, хто голосував би проти незалежності, виявилося як і раніше 28%, а тих, хто проголосував би за незалежність, - значно менше, ніж у 2001 році, навіть менше половини опитаних - 47 %, і дуже багато було тих, хто не визначився.

У 2013 році напередодні чергової річниці незалежності за неї проголосував би 61% населення - це значно більше, ніж у 2001 році і майже в 1,5 рази більше, ніж два роки тому.

"Характерно, що опитування проводилося серед громадян у віці з 18 років, і для частини молодих людей альтернативи незалежності немає, оскільки вони народилися вже в незалежній країні, тому для них це питання звучить як не до кінця зрозуміле", - зазначила Балакірєва.

Близько 18% тих, хто вагається або взагалі не голосували б на такому референдумі - це пасивна частина соціуму, яка вважає, що в країні і без них вирішаться всі питання, підкреслила голова правління Українського інституту соціальних досліджень.

При цьому чим вище рівень освіти, тим вище у людей готовність підтримати незалежність України. Серед тих, хто має не тільки вищу освіту, а й вчений ступінь, показник такої підтримки - 86%.

Що стосується матеріального становища людей, залежність тут так само однозначна, як і за рівнем освіти: чим вище у людей матеріальне становище, тим більшою мірою вони підтримують незалежність.

Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи м. Київ та АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування